Forum
            RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

RejestracjaRejestracja
 ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
  Problemy z systemami operacyjnymi [ogolnie] 
Autor Wiadomość
Keiran
Wysłany: Czw 06 Wrz, 2012   





Dołączył: 25 Paź 2005
dzwiek dobiega z glosnikow czy z pc-speakera?

 
     
Tomash
Wysłany: Czw 06 Wrz, 2012   





Dołączył: 31 Sty 2005
Skąd: Lubsza / Kraków
Z głośników.

 
     
matiz
Wysłany: Czw 06 Wrz, 2012   





Dołączył: 07 Lip 2008
A podpinałeś inne głośniki / słuchawki? Może to głośniki po prostu nawalają.

_________________
 
     
Tomash
Wysłany: Czw 06 Wrz, 2012   





Dołączył: 31 Sty 2005
Skąd: Lubsza / Kraków
Niby jak same głośniki mogłyby w ten sposób nawalić? Nie wydaje mi się..

 
     
Tomash
Wysłany: Pią 07 Wrz, 2012   





Dołączył: 31 Sty 2005
Skąd: Lubsza / Kraków
Dziś zauważyłem że jak ten dźwięk się pojawia, to na ekranie na dolnym pasku pokazuje się ikona przedstawiająca jakąś kolorową kulę.. Pokazuje się na pół sekundy i znika. Zna ktoś coś takiego?

Da się jakoś sprawdzić ostatnio uruchamiane programy? Może tam będzie?

 
     
Michał
Wysłany: Pią 07 Wrz, 2012   





Dołączył: 24 Wrz 2009
Zrób reinstalkę Windowsa i po kłopocie :P

 
     
Tomash
Wysłany: Pią 07 Wrz, 2012   





Dołączył: 31 Sty 2005
Skąd: Lubsza / Kraków
Wiadomo, ale ja chcę wiedzieć co to jest, i czy to jest to o czym myślałem, a napisałem wcześniej.

 
     
Ghoran
Wysłany: Pon 10 Wrz, 2012   




Dołączył: 09 Sie 2005
Skąd: Iłża
Kupiłem netbooka, na którym był Win7 Starter. Nagrałem na USB Lubuntu, włożyłem w netbooka, restart, BIOS, ustawienie boota na USB, zainstalował się Linuks, kazał zrestartować kompa, restart i w tym momencie zostało wyjęte USB.
I teraz: system żaden nie startuje (wywaliłem partycję z Win7 więc nie mogę go odzyskać). W BIOSie nie ma możliwości wybrania USB jako miejsca boota. Tak jakby nie widział USB po prostu.
Mam czarny ekran i miga mi kursor. Nic nie mogę zrobić :-)

Jakieś pomysły?

 
 
     
matiz
Wysłany: Pon 10 Wrz, 2012   





Dołączył: 07 Lip 2008
Zew. napęd, zrobić bootowalnego pena z Win 7, sformatować dysk (wcześniej go wyharatawszy z kompa), przesłać mi i kupić sobie nowego ;) Te nowe dziady to powinny bez problemu startować z pena, spróbowałbym wrzucić linucha na innego pena lub wrzucić innego linucha.
A w ogóle to:
Ghoran napisał/a:
BIOS, ustawienie boota na USB (...)w BIOSie nie ma możliwości wybrania USB jako miejsca boota

To chyba trochę sprzeczne, nie?

_________________
Ostatnio zmieniony przez matiz Pon 10 Wrz, 2012, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Ghoran
Wysłany: Pon 10 Wrz, 2012   




Dołączył: 09 Sie 2005
Skąd: Iłża
matiz napisał/a:
Zew. napęd

Ale on jest na USB przecież a mi nie widzi USB (podpinałem już to wiem ;-) ).
matiz napisał/a:
Te nowe dziady to powinny bez problemu startować z pena, spróbowałbym wrzucić linucha na innego pena lub wrzucić innego linucha.

No i wystartował i się zainstalował. Tylko, że podczas restartu po instalacji był wyjęty pen i przestawione w BIOS (znów HDD na pierwsze miejsce, na czas instalacji był na drugim a na pierwszym USB). Po prostu mi się pomerdało i myślałem, że to już kolejny restart i mogę robić co chcę ;-)

[ Dodano: 10 Wrz 2012 21:05 ]
matiz napisał/a:
To chyba trochę sprzeczne, nie?

Ale przeczytałeś całość? ;-)

Najpierw było ok. Zmieniłem w BIOS bootowanie z HDD na USB.

Teraz nie mogę tego zrobić, bo nie mam takiej opcji. Zasadniczo właśnie to jest problemem, że teraz tego nie mogę zrobić :P

 
 
     
focus
Wysłany: Pon 10 Wrz, 2012   




Dołączył: 02 Sie 2007
Skąd: Wrocław
Ghoran napisał/a:
Najpierw było ok. Zmieniłem w BIOS bootowanie z HDD na USB.

Teraz nie mogę tego zrobić, bo nie mam takiej opcji. Zasadniczo właśnie to jest problemem, że teraz tego nie mogę zrobić :P


Dziwne :]

Próbowałeś przywrócić domyślne ustawienia biosu?
ewentualnie: http://www.tomshardware.c...52-20-boot-bios

_________________


Marche ou crève
Ostatnio zmieniony przez focus Pon 10 Wrz, 2012, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
PrezessPL
Wysłany: Pon 10 Wrz, 2012   





Dołączył: 11 Gru 2010
Próbowałeś ze wszystkimi USB? Masz tam jakieś USB 3.0 czy tylko 2.0? Sprawdź w BIOSIE czy USB jest w ogóle włączone, bo mi to wygląda na to, że albo wyłączyłeś albo coś Ci wyłączyło USB. Jak znam życie to dostęp do dysku to rozwalenie całego kompa.

_________________
Mój sprzynt:
HP Pawulon DV6 6150EW

*Intyl Kur i5 (ipińć) 2410M 2.3GHz *Radyłun 6770M 2gyba GDDR5+ Intyl HałDe GrafiKs 3000 *4 (cztyry) gyby RAM DDR3 1333MHz *Blju-rej + DVD Kumbo+dziadowski włuncznik do tegoż *Błyts Ałdio by jakiś amerykanski murzyn, ktorego i tak w Polsce nikt nie zna (w Stanach zresztą też nie) *500 (pińcet) GB twardego drajwa 7200RPM *Skanyr do paluchów *Tunyr do telewizornii DVB-T+Antyna+pajlot *3 (Czy) jahry gwary na rozpidzenie
 
     
Ghoran
Wysłany: Pon 10 Wrz, 2012   




Dołączył: 09 Sie 2005
Skąd: Iłża
focus napisał/a:
Dziwne

No ;]
focus napisał/a:
Próbowałeś przywrócić domyślne ustawienia biosu?

Pewnie. Kilka razy.
PrezessPL napisał/a:
Próbowałeś ze wszystkimi USB?

Mam całe dwa :-)
PrezessPL napisał/a:
Jak znam życie to dostęp do dysku to rozwalenie całego kompa.

Nie wchodzi w grę, sprzęt dziś kupiony, nie chcę tak od razu tracić gwarancji.

Ale już zaczęło działać. Wyjąłem baterię, włożyłem baterię, wyjąłem baterię, podpiąłem zasilanie, poprzestawiałem wszystko ze wszystkim w BIOSie, wróciłem do domyślnych, wyłączyłem, włączyłem i się pokazała opcja USB.

Jestę informatykę

 
 
     
Tomash
Wysłany: Czw 13 Wrz, 2012   





Dołączył: 31 Sty 2005
Skąd: Lubsza / Kraków
Nie wiem czy to dobry dział, ale trudno.
Antywirus znalazł mi folder rakija/svrbi.exe na komputerze i go usunął. Stało się to zaraz po instalacji antywirusa, więc nie wiem, jak długo to coś było na moim komputerze. Czy ktoś się spotkał z taką ścieżką? Czy mam się bać? :P

 
     
Seraf
Wysłany: Czw 13 Wrz, 2012   





Dołączył: 30 Cze 2005
Skąd: mam wiedzieć?
to jakiś malware - zrób dokładny skan antywirusem z aktualną bazą, raczej nic poważnego nie powinno się dziać

_________________
>>> Gupi blog (kąsolowcą wstęp wzbroniony) <<<
 
 
     
Tomash
Wysłany: Czw 13 Wrz, 2012   





Dołączył: 31 Sty 2005
Skąd: Lubsza / Kraków
a to się czymś różni od wirusa, trojana itp?

 
     
matiz
Wysłany: Czw 13 Wrz, 2012   





Dołączył: 07 Lip 2008
http://pl.wikipedia.org/w..._oprogramowanie

_________________
 
     
RakuPL
Wysłany: Czw 13 Wrz, 2012   





Dołączył: 11 Mar 2006
Proponuję oprócz antywirusa wykonać skany:
Hijackthis
Spybot S&D 1.6.2 (2 wg mnie jest gorsza)
Malwarebytes Antimalware
SUPERAntispyware

Dodatkowo ochrona pasywna:
SpywareBlaster

 
     
Seraf
Wysłany: Czw 13 Wrz, 2012   





Dołączył: 30 Cze 2005
Skąd: mam wiedzieć?
Raku napisał/a:
Malwarebytes Antimalware

ten program też polecam, bardzo dobrze działa

_________________
>>> Gupi blog (kąsolowcą wstęp wzbroniony) <<<
 
 
     
suaby_nick
Wysłany: Nie 07 Paź, 2012   




Dołączył: 09 Wrz 2008
Skąd: muszrom się tak nie zna
Autoodtwarzanie płyt mi ómarło.
Po włożeniu płyty, jakiejkolwiek nawet czystej nie ma żadnej reakcji.
Próbowałem szukać odpowiedzi w internetach ale albo czegoś mi w rejestrze brakowało albo poradna była zła.

 
 
     
PrezessPL
Wysłany: Nie 07 Paź, 2012   





Dołączył: 11 Gru 2010
A czy po wejsciu w moje komputry mozna spokojnie przegladac zawartosc plyty i uruchamiac programy?

Co sotatnio instaloowałeś?

_________________
Mój sprzynt:
HP Pawulon DV6 6150EW

*Intyl Kur i5 (ipińć) 2410M 2.3GHz *Radyłun 6770M 2gyba GDDR5+ Intyl HałDe GrafiKs 3000 *4 (cztyry) gyby RAM DDR3 1333MHz *Blju-rej + DVD Kumbo+dziadowski włuncznik do tegoż *Błyts Ałdio by jakiś amerykanski murzyn, ktorego i tak w Polsce nikt nie zna (w Stanach zresztą też nie) *500 (pińcet) GB twardego drajwa 7200RPM *Skanyr do paluchów *Tunyr do telewizornii DVB-T+Antyna+pajlot *3 (Czy) jahry gwary na rozpidzenie
 
     
suaby_nick
Wysłany: Nie 07 Paź, 2012   




Dołączył: 09 Wrz 2008
Skąd: muszrom się tak nie zna
PrezessPL, tak to moge, ba nawet używam, pendrive'y czy Nokię mi normalnie odpala automatycznie.
Ostatnio to Bloody (oba).

 
 
     
Klaymen
Wysłany: Nie 07 Paź, 2012   





Dołączył: 11 Sty 2010
Uruchom gpedit.msc i następnie konfiguracja komputera > szablony administracyjne > składniki systemu Windows > zasady autoodtwarzania > wyłącz funkcję autoodtwarzanie

Jaki tu masz stan? Zresztą generalnie lepiej mieć wyłączony autoplay na wszystkich wymiennych nośnikach ;) To tylko jedno kliknięcie więcej, a poziom bezpieczeństwa trochę wyższy. Zwłaszcza jeśli często wkładamy pendrajwa w jakimś publicznym miejscu.

Ja podrywałem Edyte przez rok: oczywiście w panelu sterowania, w odpowiednim miejscu masz wszystko poustawiane?

_________________




 
     
suaby_nick
Wysłany: Nie 07 Paź, 2012   




Dołączył: 09 Wrz 2008
Skąd: muszrom się tak nie zna
Kluynom, pomysł z wyłaczeniem lipa , pisze że nie skonfigurowane i tyle , właczyłem - nic , wyłączyłem - nic , nie skonfigurowano - nic

 
 
     
Klaymen
Wysłany: Nie 07 Paź, 2012   





Dołączył: 11 Sty 2010
Zapomniałem o uruchomionym już dość dawno temu Microsoft Fix It, sprawdź może zadziała.

_________________




 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


   130x40




Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

© 2001-2013 Markolf.pl, serwis należy do Kolektywu gram.pl