Forum
            RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

RejestracjaRejestracja
 ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
  OGÓLNE PROBLEMY Z KARTAMI GRAFICZNYMI 
Autor Wiadomość
chojnowski
Wysłany: Pią 18 Lis, 2005   OGÓLNE PROBLEMY Z KARTAMI GRAFICZNYMI


Gość

W tym temacie wszelkie wasze problemy z grafiką,żeby nie było iluś tam tematów o tym problemie.
Mój problem to.Mam nastepującą karte grafiki : GF FX 5200. Czy ta karta ma Pixel Shaders,i jesli ma to jaką wersje ?Bo niby ma. A jak ma, to jak je uruchomić,po montażu na płycie głównej ?

 
 
lesli
Wysłany: Pią 18 Lis, 2005   




Dołączył: 13 Wrz 2005
Skąd: Czudec
Karta grafiki oparta na kości GF FX 5200 obsługujepętle kodu Pixel Shader 2.0 i Vertex Shader 2.0. Nie musisz tego uaktywniać - po prostu jeżeli dostanie je do wykonania od programu gry to je wykona. Inna sprawa - że jeżeli będzie tego dużo w kodzie gry - może nie robić tego dość szybko i otrzymasz czkawkę. Jeżeli masz NfSU2 puść ją z aktywną opcją Light Glow a następnie z wyłączoną. Light Glow to efekty odbicia światła w karoserii i kałużach - jest tego całe mnóstwo a jest to realizowane w pętlach Shaderów. Zobaczysz co dzieje się z płynnością gry. Ja też mam GF FX 5200 Ultimate f-my Prolink - standardowo rdzeń 250 MHz i pamięć 500 MHz. Chodzi podkręcona na 281/561 - bezpieczne wielkości zrealizowane przez sterownik karty w jej Właściwościach/Częstotliwość i taktowanie. To na razie..........

_________________
byle do emerytury - potem już tylko gry
ASUS M4A88TD-V EVO/USB3, Phenom II X2 550 3100MHz, 4x2GB Kingston 1333 MHz, ASUS Radeon HD 5670 1GB, HDD 2x250GB Seagate SATA II, 2xDVD RW LG SATA, Chieftec 450 W, Windows 7 64bit Home Premium, monitor LG E2250V fullHD
 
 
MikeL
Wysłany: Pią 18 Lis, 2005   




Dołączył: 21 Gru 2004
lesli, nie pisałeś wcześniej że masz Ultimate Prolinka, w dodatku podkęconą. :) (To a propos naszej poprzedniej rozmowy o płynności FX5200.)

 
 
lesli
Wysłany: Sob 19 Lis, 2005   




Dołączył: 13 Wrz 2005
Skąd: Czudec
W rzeczy samej...ta karta w wielu opiniach (np. strony: Benchmark, PCinfo) jest uważana za najlepszą z GF FX 5200. Użytkownicy na Komputronik piszą w opiniach o niej, że jadą na 300/600 stabilnie i bez dodatkowych radiatorów na pamięciach. To fakt, że przemilczałem szczegóły - w ogóle jestem zdania, iż pisząc o problemach z grami powinniśmy podawać jak najpełniejszą charakterystykę posiadanego sprzętu i ustawień na jakich chodzi - to ograniczy zbędne domysły i nietrafne diagnozy - chociaż może nie wszyscy wiedzą co mają. Dziękuję, że zwróciłeś mi na to uwagę.
A teraz mój sprzęt: Athlon 2500+ (333 MHz) na płycie ECS KT-600A, pamięć 1 GB DDR Kingston CL3 (333 MHz) na standardowych timingach, grafika jak wyżej na sterownikach 61.77, DX9.0c, dysk twardy SATA Seagate Barrakuda 7200-80 GB, combo LiteOn 52/48/52, muzyczka zintegrowana.

Dodane po 6 godzinach 40 minutach:

Na tej stronie http://www.nvidia.com/object/winxp-2k_archive.html znajdziecie wszystkie sterowniki do kart NVidia od Riva do GF 7800. Jest to ważne bo np. 61.76 obsługują specyfikację DX9.0b a dopiero 61.77 w pełni obsłużą procedury DX9.0c. Oczywiście karta może nie móc wyświetlić wszystkich efektów - wtedy ich nie zobaczymy na ekranie ale właściwy dobór sterowników karty eliminuje konflikt programowy.
To tytułem uzupełnienia......

_________________
byle do emerytury - potem już tylko gry
ASUS M4A88TD-V EVO/USB3, Phenom II X2 550 3100MHz, 4x2GB Kingston 1333 MHz, ASUS Radeon HD 5670 1GB, HDD 2x250GB Seagate SATA II, 2xDVD RW LG SATA, Chieftec 450 W, Windows 7 64bit Home Premium, monitor LG E2250V fullHD
 
 
Alucard
Wysłany: Nie 20 Lis, 2005   





Dołączył: 28 Gru 2004
Mam problem z FarCry na moim MSI GeForce 6600 GT. Otoz gra dziala ale wystepuje masa bledow graficznych :evil: Probowalem juz kilku wersji sterow i nic nie pomaga :cry: Moze ktos zna rozwiazanie tego problemu z gory dzieki :!:

_________________
Ostatnio siepie w:
=> StarCraft + Brood War
=> Cross Fire
=> Talisman Online
=> Thief 3 - Deadly Shadows
 
 
lesli
Wysłany: Nie 20 Lis, 2005   




Dołączył: 13 Wrz 2005
Skąd: Czudec
Czy próbowałeś grać na ustawieniach zapisanych w profilu FarCry karty graficznej ? Wejdź do właściwości karty i kliknij "Ustawienia wydajności i jakości" a następnie rozwiń listę "Profile aplikacji" i kliknij na FarCry - potem Zastosuj i OK. Może to pomoże a jeżeli nie spróbuj innych ustawień w profilu.........Na jakich sterownikach teraz jedziesz ? Wejdź na stronę którą podałem w poście wyżej i sprawdź w charakterystykach czy masz właściwe do twojej karty - przypuszczam że tak ale warto się upewnić.

Dodane po 12 minutach:

Czy próbowałeś grać na ustawieniach zapisanych w profilu FarCry karty graficznej ? Wejdź do właściwości karty i kliknij "Ustawienia wydajności i jakości" a następnie rozwiń listę "Profile aplikacji" i kliknij na FarCry - potem Zastosuj i OK. Może to pomoże a jeżeli nie spróbuj innych ustawień w profilu.........

_________________
byle do emerytury - potem już tylko gry
ASUS M4A88TD-V EVO/USB3, Phenom II X2 550 3100MHz, 4x2GB Kingston 1333 MHz, ASUS Radeon HD 5670 1GB, HDD 2x250GB Seagate SATA II, 2xDVD RW LG SATA, Chieftec 450 W, Windows 7 64bit Home Premium, monitor LG E2250V fullHD
 
 
remike
Wysłany: Pon 21 Lis, 2005   





Dołączył: 24 Kwi 2005
Skąd: United Kingdom
Alucard napisał/a:
Mam problem z FarCry na moim MSI GeForce 6600 GT. Otoz gra dziala ale wystepuje masa bledow graficznych :evil: Probowalem juz kilku wersji sterow i nic nie pomaga :cry: Moze ktos zna rozwiazanie tego problemu z gory dzieki :!:


Wiesz, że ja miałem podobne problemy z demem. Mam 6600 (nie GT). Może w ogóle gra gryzie się z rodziną 6xxx?

_________________
 
 
 
MikeL
Wysłany: Pon 21 Lis, 2005   




Dołączył: 21 Gru 2004
Patche, patche, macie patche? Coś mi się kojarzy, że przy okazji pierwszej w Polsce recenzji kart z rodziny 6xxx na PClabie też coś pisali na temat artefaktów w FC.

 
 
hfric
Wysłany: Pon 21 Lis, 2005   





Dołączył: 03 Lis 2005
mam raczej takie wrażenie że gf 6600 gt są niedopracowane w sensie sterowników , gdyż sprawdzałem 7 gier na zmiane z Fx 5200 {to znaczy ten sam konfig , te same sterowniki tylko raz wsadzałem jedną do obudowy a raz drugą} i moge powiedzieć to że :shock: czułem się jak na ATI {z starymi sterownikami} czyli błedy w grafice itd itp , wygląda to na to że te kart zostały wydane na mus bez dobrych sterowników , bo to jest po prostu absurd że aby uruchomić Prince of persia Sands of time musze specialne sciągać patcha Specialnie do tej karty grafiki aby gra mi zaczeła chodzić , to poprostu nie jest zabawne , gdyż zawsze myślalem że geforce to geforce {chodzi mi że karta tej samej firmy musi być kompatybilna } a tu ZONK , teraz wiem czemu posiadacze ATI śmieją sie z 6600 gt , gdyż kiedy oni już mają swoje poprawione i Kompatybilne [JUŻ] z wszystkimi grafi stery to Gefoce ich po prostu nie ma {mowa tu o nowszych kartach}
a ja jak narazie czekam i czekam na nowe Stery ....

Dodane po 2 minutach:

czemu mówie o Prince of Persia Sands of time , a pomyślcie sobie że kupujecie sobie nowy sprzęt z grą a nie macie dostepu do netu hmmm :evil:

_________________
 
 
MikeL
Wysłany: Śro 23 Lis, 2005   




Dołączył: 21 Gru 2004
Ja słyszałem o dziwnych skokach wydajności, jakie zdarzają się niektórym na kartach z tym GPU. To znaczy nie trzyma stałej wydajności, jak to często być powinno, ale skacze sobie czasami, co może denerwować. Osobiście nie testowałem tej karty, więc nie mogę potwierdzić tych doniesień.

 
 
hfric
Wysłany: Śro 23 Lis, 2005   





Dołączył: 03 Lis 2005
MikeL napisał/a:
Ja słyszałem o dziwnych skokach wydajności, jakie zdarzają się niektórym na kartach z tym GPU. To znaczy nie trzyma stałej wydajności, jak to często być powinno, ale skacze sobie czasami, co może denerwować. Osobiście nie testowałem tej karty, więc nie mogę potwierdzić tych doniesień.

o tak jest to prawda :roll: tylko moim zdaniem jest to dziwne a może nawet śmieszne gdyż przypomina to stare telewizory {dla tych którzy nie pamietają tego one musiały sie nagrzać aby zaczeły dobrze chodzić :P } :mrgreen: Te Jadzia wlej więcej benzyny i dodaj węgla bo musza grać w DOOM 4 :mrgreen:
ale tak na poważnie zauważyłem że jeśli karta ta sie nagrzeje to ma lepszą wydajność :shock: :!: to to jest istny szok , nie wiem jak co ale to jest naprawde dziwne , może przez to jest to karta dobra do podkręcenia ale wiecie ja nie lubie podkręcać kart a szczególnie GT gdyż po podkręceniu można szybko wypalić procek karty a tym samym spalić w nim kilka potoków graficznych

_________________
 
 
FoG
Wysłany: Sob 26 Lis, 2005   





Dołączył: 27 Lip 2005
A ja mam taki problem - posiadam obecnie pełnego Radeona 9600 Pro i mam 256Ramu, problem w tym, że gdy grałem w Gothica 2 na starej karcie (GF 2 MX) to gra mi lepiej chodzila na GF :/ Probowalem zmniejszac detale i zauwazylem ze nie ma ZADNEJ roznicy pomiedzy Full detalalmi i minimalnymi. Nie wiem to wina pewnie ramu, no ale pamietam ze na GF smigalo ladnie...

_________________
Charlie napisał/a:
Świetny wynik w kontekscie ewentualnego awansu Polakow do cwiercfinalu:-)

Cytat:
[Dzisiaj 11:32] Muzicjohn: i co, gwalcicielu?
[Dzisiaj 13:15] Muzicjohn: powtorze: W OGOLE CIE NIE NAZWALEM GWALCICIELEM, tępaku skonczony ;/
 
 
koptus
Wysłany: Czw 29 Gru, 2005   





Dołączył: 30 Cze 2005
Skąd: Never, Never, Land
Jak myslicie jaka karta do 500 zł bedize najlepsza i najwydajniejsza? (AGP)

Myślalem nad GF 6600 GT.
Teraz tylko nie wiem który:
http://skocz.pl/gfmar


byłbym wdzieczny za wskazanie jednego z lepszych modeli

_________________
trasy rowerowe
 
 
 
Sandman
Wysłany: Czw 29 Gru, 2005   




Dołączył: 28 Kwi 2004
Skąd: Gdynia
Bardzo dobrym wyborem będzie produkt firmy Leadtek. Sam mam GF 6600 tej firmy, który działa świetnie, a i podkręcić go można nieziemsko. Ze standardowych 300 i 550 MHz pocisnąłem 440 i 700. :)

 
 
 
koptus
Wysłany: Czw 29 Gru, 2005   





Dołączył: 30 Cze 2005
Skąd: Never, Never, Land
Lepiej zainwestowac w 256 ram na karcie?

a i mozesz konkretny model podac?

_________________
trasy rowerowe
 
 
 
Sandman
Wysłany: Czw 29 Gru, 2005   




Dołączył: 28 Kwi 2004
Skąd: Gdynia
Bywa, że karta ze 128MB ma większą wydajność od tej z 256MB. A dlaczego? Bo ważniejsze od ilości pamięci na karcie są jej timingi. Jeśli masz wybór: np. karta 128MB timingi 2,5 albo karta 256MB i takie same timingi za podobną cenę, to jasne, bierz 256.

 
 
 
koptus
Wysłany: Czw 29 Gru, 2005   





Dołączył: 30 Cze 2005
Skąd: Never, Never, Land
Timingi? a co to? sory za takie pytanie no ale w Hardzie to ja jestem ,,golas"

_________________
trasy rowerowe
 
 
 
thevon
Wysłany: Czw 29 Gru, 2005   





Dołączył: 18 Paź 2004
Skąd: Zawiercie
koptus napisał/a:
Timingi? a co to? sory za takie pytanie no ale w Hardzie to ja jestem ,,golas"

Inaczej czas dostępu do pamięci, im niższy tym większa wydajność. Sprawdzic jaki czas dostępu mają nasze pamięci na karcie możemy patrząc na rządek cyferek tam wypisanych, a dokładniej to na ostatnią cyferkę np. jeśli pisze: 23214839324, to nasze pamięci mają czas dostępu 4 ns (nanosekundy).

Po czasie dostępu pamięci możemy też na "sucho" sprawdzić podkręcalność naszych pamięci na karcie. Wystarczy liczbę 1000 podzielić przez nasz czas dostępu. Przykładowo mamy pamięci 4 ns, dzielimy 1000:4=250. Rezultatem jest wynik 250 Mhz, tyle właśnie możemy bezpiecznie podkręcić nasze pamięci - oczywiście zawsze jest odstępstwo od tej reguły o jakieś + 5 do 20Mhz, wszystko też zależy jakiej marki są pamięci.

Tak, więc Koptus jeśli wybierasz kartę i masz przed sobą dwa takie same modele, lecz o różnym czasie dostępu np. jakiś tam GF z 3,3 ns i 2,5 ns. Bierz tego, który ma niższy czas dostępu (2,5ns), więcej z tej karty wyciśniesz przy OC.

_________________

Zapoznaj się z tajnikami magii VooDoo!
 
 
 
koptus
Wysłany: Czw 29 Gru, 2005   





Dołączył: 30 Cze 2005
Skąd: Never, Never, Land
Możecie mi wskazac konkretny model ktory jest warto kupic i na pewno bede zadowolony.

http://skocz.pl/gfmar


btw. sory ze sie wami tak wysluguje ale nie wiem za duzo o kartach potem kupie zla i kicha ;/

_________________
trasy rowerowe
 
 
 
Sandman
Wysłany: Czw 29 Gru, 2005   




Dołączył: 28 Kwi 2004
Skąd: Gdynia
Przede wszystkim: masz złącze PIC-E czy AGP?

 
 
 
koptus
Wysłany: Czw 29 Gru, 2005   





Dołączył: 30 Cze 2005
Skąd: Never, Never, Land
agp, stad podowalem juz link do strony tylko z 6600 pod agp

_________________
trasy rowerowe
 
 
 
Deniorek Mocny
Wysłany: Czw 29 Gru, 2005   





Dołączył: 17 Gru 2005
Jeśli masz AGP gorąco polecam tą:
http://allegro.pl/show_item.php?item=78799078
Po prostu cudo, mam podobny model tylko, że pod PCI Express. Koledzy widząc screeny i wydajność (framy) opuszczają szczęki w dół. 8)

_________________
Dawniej po prostu Deniorek. Osiągnałem poziom wyżej... ;)
 
 
 
koptus
Wysłany: Czw 29 Gru, 2005   





Dołączył: 30 Cze 2005
Skąd: Never, Never, Land
Deniorek Mocny napisał/a:
Jeśli masz AGP gorąco polecam tą:
http://allegro.pl/show_item.php?item=78799078
Po prostu cudo, mam podobny model tylko, że pod PCI Express. Koledzy widząc screeny i wydajność (framy) opuszczają szczęki w dół. 8)


swietna tylko... cena... 600 zł uf.. nie macie czegos do 500?

_________________
trasy rowerowe
 
 
 
hirel
Wysłany: Pią 30 Gru, 2005   




Dołączył: 30 Sie 2005
http://www.proline.pl/sho...INWARD+PP+U1780
http://www.proline.pl/sho...ST+GF6600+256+A

i jako ciekawostka:
http://www.proline.pl/sho...9700PRO+128+128

 
 
koptus
Wysłany: Pią 30 Gru, 2005   





Dołączył: 30 Cze 2005
Skąd: Never, Never, Land
http://www.proline.pl/sho...INWARD+PP+U1780
to chyba ta lepsza, ma 3,3 ns

http://allegro.pl/show_item.php?item=78750842 - ta sama tyle ze taniej

edit: a i czy na takiej karcie spokojnie pogram sobie na wysokich detalach w takie gierki ja fear, hl2 i wiele wiele innych?

_________________
trasy rowerowe
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


   130x40




Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

© 2001-2013 Markolf.pl, serwis należy do Kolektywu gram.pl