Forum
            RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

RejestracjaRejestracja
 ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
  OGÓLNE PROBLEMY Z KARTAMI GRAFICZNYMI 
Autor Wiadomość
Seraf
Wysłany: Sob 29 Sty, 2011   





Dołączył: 30 Cze 2005
Skąd: mam wiedzieć?
tego 5770 raczej nie kupię... mam wszak 650zł a nie chcę niedługo jej wymieniać...

i znów 2 kandydaci zostali - nowsza acz (w teorii) słabsza 6850:
http://www.saturion.pl/in..._DP_PCI_E_.html

i starsza, acz (w teorii) mocniejsza 5850 + gra Alien vs Predator w zestawie
http://www.mccomp.info/pr...d_product=48408

Ceny obu kart w zasadzie prezentują ten sam poziom a do wydania ustaliłem sobie 650zł...

[ Dodano: 29 Sty 2011 20:10 ]
biorę 5850! 650zł wraz z dostawą

_________________
>>> Gupi blog (kąsolowcą wstęp wzbroniony) <<<
 
 
     
RakuPL
Wysłany: Sob 29 Sty, 2011   





Dołączył: 11 Mar 2006
W sumie, to co nie weźmiesz będzie ok, jeszcze dorzuć do tego GTX 460 OC i będziesz mieć dodatkowy ból głowy :E

 
     
Seraf
Wysłany: Sob 29 Sty, 2011   





Dołączył: 30 Cze 2005
Skąd: mam wiedzieć?
Raku napisał/a:
W sumie, to co nie weźmiesz będzie ok, jeszcze dorzuć do tego GTX 460 OC i będziesz mieć dodatkowy ból głowy :E

już wziąłem - kręcony 5850 z grą AvP za 653zł z płatnością przy odbiorze to najsensowniejsze rozwiązanie. Teraz zachęcam do zakupu mojej starej karty - http://markolf.pl/forum/viewtopic.php?t=8497

_________________
>>> Gupi blog (kąsolowcą wstęp wzbroniony) <<<
 
 
     
Wosq
Wysłany: Nie 30 Sty, 2011   





Dołączył: 19 Sty 2008
Jak na tę cenę, to HD 5850 znowu staje się atrakcyjną kartą. Całe szczęście, że wybrałeś model z niereferencyjnym chłodzeniem, bo u mnie i w kilku innych przypadkach wentylatory w zwykłych wersjach różnych firm po jakimś czasie po prostu nawalały...

_________________
Muzyka lepszym mnie nie czyni a chciałbym....( O.S.T.R)
Gdyby płacono za marzenia, byłbym na liście Forbes'a. Z taką naturą długo bym na szczycie został.( TeTris)
Wosq bloguje

 
     
andrew88
Wysłany: Sob 07 Maj, 2011   




Dołączył: 16 Gru 2009
Skąd: Oława
Witam, mam problem z kartą graficzną GF 8800GT, a mianowicie gdy próbuję uruchomić jakąś grę obsługującą Pixel Shader 3.0 to albo wywala raport o błędach albo, że gra wymaga karty graficznej obsługującej Pixel Shader 3.0 (a przecież moja karta je obsługuje). Nie wiem co mam zrobić, żeby znowu móc uruchamiać gry wymagające w/w shaderów. Komputer to: procesor AMD Athlon II X4 630, 2 GB RAM, karta graficzna GF 8800GT Zotac, sterowniki do karty najnowsze 270.61, zasilacz LOGIC 500W. Zaczęło się od zainstalowania oryginalnego NFS Shifta i podjętych próbach zwiększenia jego płynności (po instalacji to był pokaz slajdów, zresztą w trakcie kombinowania nie wzrosła płynność) polegających na: instalacji 2 patchy do Shifta, instalacji Directxa, instalacji najnowszych sterowników wraz z Physx (wymienionych powyżej), co najmniej dwukrotnym przeinstalowaniu Shifta. W efekcie czego podczas włączania innej gry wywaliło błąd o braku Directxa SDK i coś o braku możliwości renderowania. Ściągnąłem go zainstalowałem i nadal nic nie działało. Jeszcze raz zainstalowałem Direcxta (z płyty z Shiftem) i w/w sterowniki i w dalszym ciągu nie mogę uruchomić gier wymagających Pixel Shader 3.0.
Bardzo proszę Was o jakąkolwiek pomoc, mam nadzieję, że mocno nie namieszałem.

Zdjęcie komunikatu: i jeszcze zrzut z programu GPU-Z:

Jednak nie mogę uruchomić żadnej gry. W internecie głucho o problemie, który mnie spotkał. Bardzo proszę o jakąkolwiek opinię co do przyczyny jego wystąpienia.

_________________
 
     
Kamiloss
Wysłany: Sob 07 Maj, 2011   





Dołączył: 30 Cze 2006
Skąd: Tarnowskie Góry
Próbowałeś zainstalować jedną ze starszych wersji sterowników?

 
 
     
andrew88
Wysłany: Sob 07 Maj, 2011   




Dołączył: 16 Gru 2009
Skąd: Oława
Tak. Instalowałem sterowniki, które były dołączone do karty graficznej.

_________________
 
     
Kamiloss
Wysłany: Sob 07 Maj, 2011   





Dołączył: 30 Cze 2006
Skąd: Tarnowskie Góry
A instalowałeś sterowniki rekomendowane przez stronę nvidii do Twojej karty ? Jeśli nie to spróbuj, a jak nie to warto poszukać jakiś program do czyszczenia systemu ze sterów i ponownej ich instalacji.

 
 
     
andrew88
Wysłany: Pon 09 Maj, 2011   




Dołączył: 16 Gru 2009
Skąd: Oława
Sterowniki ściągane stąd: http://www.nvidia.pl/obje...-driver-pl.html
Stery odinstalowane programem Driver Cleaner Pro, niestety po ponownej instalacji w/w bez zmian.

_________________
 
     
Kamiloss
Wysłany: Pon 09 Maj, 2011   





Dołączył: 30 Cze 2006
Skąd: Tarnowskie Góry
nie mam pomysłu już... może przywracanie systemu sprzed instalacji Shifta? Niech się ktoś bardziej obyty wypowie.

 
 
     
Seraf
Wysłany: Pon 09 Maj, 2011   





Dołączył: 30 Cze 2005
Skąd: mam wiedzieć?
może problem jest znacznie bardziej prozaiczny - przypominam, że biblioteki DirectX zawsze instalujemy na końcu, po wszelkich sterownikach.

A jak nie - profilaktyczny format. Wiem, brzmi srogo, ale kolejne reinstalacje softu tylko zapchają komputer. Co zaś tyczy się przyczyny - możliwe, że gdzieś się coś zapodziało, możliwe, że karta graficzna nie styka skoro przy każdej grze wywala błąd. Możliwe, że się jakiś wirus wcisnął. Warto więc zrobić skan dysku. Może spróbować coś odpalić w trybie awaryjnym, bo nuż się jakiś głupi programik buntuje. Warto sprawdzić różne możliwości.

_________________
>>> Gupi blog (kąsolowcą wstęp wzbroniony) <<<
 
 
     
andrew88
Wysłany: Śro 11 Maj, 2011   




Dołączył: 16 Gru 2009
Skąd: Oława
Przed formatem pozostała mi ostatnia nadzieja: co masz na myśli pisząc głupi programik?
Próbowałem odpalić gry na awaryjnym trybie Windowsa ale jak mniemam chyba nie o to chodzi.

_________________
 
     
Seraf
Wysłany: Śro 11 Maj, 2011   





Dołączył: 30 Cze 2005
Skąd: mam wiedzieć?
andrew88 napisał/a:
Przed formatem pozostała mi ostatnia nadzieja: co masz na myśli pisząc głupi programik?

w trybie awaryjnym nie włącza się duża część programów, które normalnie startują z Windowsem. Może któryś z nich ma jakiś konflikt.

_________________
>>> Gupi blog (kąsolowcą wstęp wzbroniony) <<<
 
 
     
andrew88
Wysłany: Śro 11 Maj, 2011   




Dołączył: 16 Gru 2009
Skąd: Oława
No to cóż, mam nadzieję, ze format pomoże i nie okaże się, że karta graficzna jest uszkodzona. Może nawet Shifta da się uruchomić bez klatkowania...

EDIT: Bardzo Wam dziękuję za pomoc, dopiero format pomógł, ale teraz nawet Shift działa bardzo płynnie :razz:

_________________
 
     
Tadzik
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   





Dołączył: 03 Sie 2004
Skąd: Oława
Moja koleżanka ma Radeona 9200. Dzisiaj jej się zrobiło, że cały czas ma taki przyciemniony ekran, wyblakłe kolory. A np. przy włączaniu kompa, gdy sa te dwa pierwsze ekrany z białymi napisami, to u niej te napisy sa bladoniebieskie. Monitor jest w pełny sprawny. Przeinstalowanie sterowników karty nic nie daje. Jest to więc wina karty graficznej, tak? I raczej nie ma sensu jej ratować/naprawiać? :P A te nowe karty graficzne będą pasować do starej płyty głównej?

_________________
aka elTadziko ;)

Moja biblionetka
Moja Fantasta.pl
 
 
     
puzonix
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   





Dołączył: 08 Lis 2008
Skąd: Łódź
Karta do wyrzucenia. W sumie to już dawno powinna zostać zutylizowana, bo to złom jakich mało. Niech kupi coś na AGP za grosze.

_________________


 
     
klops
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   





Dołączył: 29 Maj 2010
Skąd: Lublin
puzonix napisał/a:
Niech kupi coś na AGP za grosze.
Gdzie :) ? Nawet jak się uda spotkać na allegro, to pewnie jakiś skatowany złom. Proponuję przejście na PCI-E.

 
     
puzonix
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   





Dołączył: 08 Lis 2008
Skąd: Łódź
@klops

Ja już nie mam do Ciebie siły. Dopisujesz się w każdym temacie, niezależnie od tego, czy masz o czymś pojęcie, czy nie... To denerwujące. Na boksie się nie znasz, a głupio dyskutujesz w temacie, na komputerach też jak widać nie. Także jak nie masz nic sensownego do napisania, to po prostu sobie odpuść. Serio.

Chodzi o dziewczynę, która do tej pory działała na Radeonie sprzed miliona lat. Także nie pieprz głupot o jakimś przejściu na PCI-E, bo po prostu źle doradzasz. Kupi cokolwiek na AGP i dalej będzie sobie komputra używać.

_________________


 
     
FoG
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   





Dołączył: 27 Lip 2005
klops napisał/a:
Nawet jak się uda spotkać na allegro, to pewnie jakiś skatowany złom.


Bzdura.

klops napisał/a:
Proponuję przejście na PCI-E.


Przejscie na PCI-E wiaze sie z kupnem nowego kompa, wiec nieoplacalna sprawa.

Polecam cos takiego:

http://allegro.pl/gigabyt...73.html#gallery

Tania, pasywne chlodzenie, wiec cichutka, nie wymaga mocnego zasilacza i w sumie za podobna cene nic lepszego sie nie kupi na AGP.

Jesli juz mialo by byc cos lepszego, ale i nieco drozszego co by sie nadawalo do grania:

http://allegro.pl/asus-ax...1815874475.html

Nic ciekawszego za sensowne pieniadze nie widze.

_________________
Charlie napisał/a:
Świetny wynik w kontekscie ewentualnego awansu Polakow do cwiercfinalu:-)

Cytat:
[Dzisiaj 11:32] Muzicjohn: i co, gwalcicielu?
[Dzisiaj 13:15] Muzicjohn: powtorze: W OGOLE CIE NIE NAZWALEM GWALCICIELEM, tępaku skonczony ;/
Ostatnio zmieniony przez FoG Nie 11 Wrz, 2011, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
Klaymen
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   





Dołączył: 11 Sty 2010
klops napisał/a:
Proponuję przejście na PCI-E.

:E czyli generalnie zakup nowego kompa, bo jak już znajdziesz używaną płytę główną z PCI-E dopasowaną pod socket (wiesz chociaż co to jest?) procesora, którego aktualnie dziewczyna używa, do RAMU itp to też będzie skatowany złom, idąc twoim tokiem "myślenia".

A w temacie to tak jak radzi puzon - obojętnie co na AGP kupić i wystarczy. Dziewczyna zapewne nie gra to po co jej nie wiadomo jaki sprzęt? Do przeglądania netu wystarczy.

_________________




 
     
klops
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   





Dołączył: 29 Maj 2010
Skąd: Lublin
puzonix napisał/a:
Ja już nie mam do Ciebie siły. Dopisujesz się w każdym temacie, niezależnie od tego, czy masz o czymś pojęcie, czy nie... To denerwujące. Na boksie się nie znasz, a głupio dyskutujesz w temacie, na komputerach też jak widać nie. Także jak nie masz nic sensownego do napisania, to po prostu sobie odpuść. Serio.
O tym mam akurat niezgorsze pojęcie, orientuje się...
puzonix napisał/a:
Chodzi o dziewczynę, która do tej pory działała na Radeonie sprzed miliona lat. Także nie pieprz głupot o jakimś przejściu na PCI-E, bo po prostu źle doradzasz. Kupi cokolwiek na AGP i dalej będzie sobie komputra używać.
I co jej z tego, że kupi skatowanego, używanego złoma? Moim zdaniem nie ma co się w takie rzeczy pchać, za około 100 zł mońża wyrwać porządną płytę główną ze zintegrowaną kartą graficzną (i PCI-E na przyszłość), tyle że trzeba by jeszcze ramy zmienić. To Ty źle doradzasz, jak polecasz kupowanie niepewnego złomu za 30 zł z allegro. Te karty mają mniej więcej 7 lat, nietrudne się domyślić, w jakim są stanie.
FoG napisał/a:
Bzdura.
Nie, nie bzdura. ja swego czasu kupiłem trzyletniego 7600 GS z okazji na allegro, karta podziałała góra 6 miesięcy. Kupując stary, używany sprzęt trzeba mieć farta.

Ostatnio zmieniony przez klops Nie 11 Wrz, 2011, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
puzonix
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   





Dołączył: 08 Lis 2008
Skąd: Łódź
Takie jak FoG pokazał wystarczą w zupełności. 6600/6800/7300 lub porównywalny Radeon i gra ;]

_________________


 
     
FoG
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   





Dołączył: 27 Lip 2005
klops napisał/a:
I co jej z tego, że kupi skatowanego, używanego złoma? Moim zdaniem nie ma co się w takie rzeczy pchać, za około 100 zł mońża wyrwać porządną płytę główną ze zintegrowaną kartą graficzną (i PCI-E na przyszłość), tyle że trzeba by jeszcze ramy zmienić.


Dla ciebie wszystko jest takie proste. A po co ma dziewczyna wymieniac calego kompa jak jej karta nawala tylko? Ogarnij sie.

I zapomniales jeszcze o procesorze, bo to tez trzeba wymienic, wiec z wydatku rzedu 50zl zrobic sie 450 i na ch*j? Przegladanie netu bedzie tak samo ,,fajne" jak przy wymianie karty na skatowanego zloma na AGP bez wymiany reszty podzespolow. Pomysl ty czasem troche logicznie.

[ Dodano: 11 Wrz 2011 15:36 ]
klops napisał/a:
Te karty mają mniej więcej 7 lat, nietrudne się domyślić, w jakim są stanie.


Sóper. Mialem ja kiedys Radeona 9600 Pro, ktorego kupilem jako kilkuletniego, u mnie tez siedzial w kompie kilka lat i NIC mu nie bylo. Geforca 2 uzywalem tez wiele lat i caly czas jest sprawny - siedzi w drugim kompie.

_________________
Charlie napisał/a:
Świetny wynik w kontekscie ewentualnego awansu Polakow do cwiercfinalu:-)

Cytat:
[Dzisiaj 11:32] Muzicjohn: i co, gwalcicielu?
[Dzisiaj 13:15] Muzicjohn: powtorze: W OGOLE CIE NIE NAZWALEM GWALCICIELEM, tępaku skonczony ;/
 
     
Jones
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   





Dołączył: 04 Lip 2005
Na Allegro mozna dostac nowki, magazynowe resztki. Trzeba sie tylko dobrze rozejrzec. Tez jak FoG mialem uzywanego R9600 PRO i chodzil pare dobrych lat, po czym zostal sprzedany.

_________________
 
     
klops
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   





Dołączył: 29 Maj 2010
Skąd: Lublin
FoG napisał/a:
I zapomniales jeszcze o procesorze, bo to tez trzeba wymienic, wiec z wydatku rzedu 50zl zrobic sie 450 i na ch*j? Przegladanie netu bedzie tak samo ,,fajne" jak przy wymianie karty na skatowanego zloma na AGP bez wymiany reszty podzespolow. Pomysl ty czasem troche logicznie
Prawda, zapomniałem o procesorze. 450ł? Płyta załóżmy 70, ram 40, procesor 70, razem 180 zł. Ja bym tam się na takie coś decydował, ale to co wy proponujecie też nie jest zły wybór
FoG napisał/a:
Mialem ja kiedys Radeona 9600 Pro, ktorego kupilem jako kilkuletniego, u mnie tez siedzial w kompie kilka lat i NIC mu nie bylo. Geforca 2 uzywalem tez wiele lat i caly czas jest sprawny - siedzi w drugim kompie.
A ja miałem 7600 GS, o którym pisałem wyżej.

_________________
http://www.cities-in-motion.pl
http://www.markolf.pl
http://www.voodooguild.com
http://www.speed-zone.pl

Chmurki są białe, zielone liście
ja jestem z Dwójki - jest zaje...
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


   130x40




Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

© 2001-2013 Markolf.pl, serwis należy do Kolektywu gram.pl