Forum
            RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

RejestracjaRejestracja
 ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
  OGÓLNE PROBLEMY Z KARTAMI GRAFICZNYMI 
Autor Wiadomość
puzonix
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   





Dołączył: 08 Lis 2008
Skąd: Łódź
klops napisał/a:
Prawda, zapomniałem o procesorze. 450ł? Płyta załóżmy 70, ram 40, procesor 70, razem 180 zł.


Za takie pieniądze można kupić używany szrot najwyżej. Po co? Przecież tyle części się prędzej zepsuje, niż karta za 50zł. Dopłacać 130 (moim zdaniem więcej) złotych, żeby mieć po prostu więcej złomu? Brawo, niezły pomysł :ok:

_________________


 
     
Seraf
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   





Dołączył: 30 Cze 2005
Skąd: mam wiedzieć?
Nie słuchaj klopsa... "tylko przejść na PCI" = zmiana proca i najpewniej pamięci RAM.

A kart AGP wciąż jest dużo. Można nawet nówkę kupić - http://www.slooo.pl/produ...D-SUB-LITE.html

139zł, ale jak nie ma stracha to można brać z allegro za połowę ceny

_________________
>>> Gupi blog (kąsolowcą wstęp wzbroniony) <<<
 
 
     
klops
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   





Dołączył: 29 Maj 2010
Skąd: Lublin
puzonix napisał/a:
Za takie pieniądze można kupić używany szrot najwyżej.
Racja. Za niewiele więcej będą nówki.
http://www.skapiec.pl/site/cat/13/comp/890431 - 100
http://www.skapiec.pl/site/cat/1/comp/327662 - 150
http://www.skapiec.pl/site/cat/7/comp/10907 - 40
300 zł. Moim zdaniem warto tyle dołożyć. Wszystko nowe, na wszystko gwarancja. Nawet modernizacja jest wtedy możliwa. Tylko nie wiem jak z zasilaczem wtedy. Zależy co kto wolo, ja tam bym chciał mieć nowym dobry, sprzęt na gwarancji. Ale ja mam inne preferencje.

 
     
puzonix
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   





Dołączył: 08 Lis 2008
Skąd: Łódź
:facepalm:

Człowieku, czy do ciebie nic nie dociera?! Arghhhhh!!

Dlaczego dziewczyna, która do tej pory działała na stareńkim Radeonie miałaby potrzebować modernizacji kompa?! :evil:

Oszaleję... :wariat:

_________________


 
     
klops
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   





Dołączył: 29 Maj 2010
Skąd: Lublin
puzonix napisał/a:
Dlaczego dziewczyna, która do tej pory działała na stareńkim Radeonie miałaby potrzebować modernizacji kompa?! :evil:

Oszaleję... :wariat:
Możliwość modernizacji zawsze się przydaje.
Nie szalej puzon i inni, ja tylko podaję alternatywne rozwiązanie :wink: Ktoś zaproponuje coś innego niż wy, z jednej strony lepszego, z drugiej gorszego, to już wielki raban i spinanie się. Trochę luzu, ludziska :wink:

 
     
puzonix
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   





Dołączył: 08 Lis 2008
Skąd: Łódź
Tu chodzi tylko o to, że jak masz dawać takie rady, to nie dawaj w ogóle. Gdyby nie to, że są tu myślący ludzie, to by Tadzik poszedł do tej koleżanki i powiedział jej, ze musi zmienić całego kompa... :|

_________________


 
     
ffrreeaakk
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   




Dołączył: 16 Mar 2009
Modernizacja takiego komputera nie ma sensu. Lepiej odłożyć.
Jak nie gra w gry to absolutnie cokolwiek,
optymalnie Geforce 2 MX z allegro za 1zł,
a jeśli gra to powiedzmy Geforce Ti4200 i będzie bajka, bo ten Geforce 7xxx może mieć problemy z zasilaniem.

 
     
Seraf
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   





Dołączył: 30 Cze 2005
Skąd: mam wiedzieć?
klops napisał/a:
Trochę luzu, ludziska

ale ile można? Zepsuł mi się rower i mam 400zł na nowy

klops: KUP SE SAMOCHODA ZA 800zł NA SZROCIE ZNAJDZIESZ NIEWIELE DROŻEJ

_________________
>>> Gupi blog (kąsolowcą wstęp wzbroniony) <<<
 
 
     
klops
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   





Dołączył: 29 Maj 2010
Skąd: Lublin
puzonix napisał/a:
Tu chodzi tylko o to, że jak masz dawać takie rady, to nie dawaj w ogóle. Gdyby nie to, że są tu myślący ludzie, to by Tadzik poszedł do tej koleżanki i powiedział jej, ze musi zmienić całego kompa... :|
Ale czekaj, nie rozumiem. To dla Ciebie jest zła. Moja rada ma plusy i minusy, jak i wasz zresztą. Tadziki zrobi co zechce, fajnie mieć coś do wyboru, a nie tylko jedno wyjście. A może jego koleżanka będzie chciała nowe części, bo ma przykre doświadczenia z używanymi? Nikomu swojego zdania nie narzucam, daję tylko alternatywną opcję, IMO lepszą, ale oczywiście jest problem :ok:

_________________
http://www.cities-in-motion.pl
http://www.markolf.pl
http://www.voodooguild.com
http://www.speed-zone.pl

Chmurki są białe, zielone liście
ja jestem z Dwójki - jest zaje...
 
     
Tadzik
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   





Dołączył: 03 Sie 2004
Skąd: Oława
Ale rozgorzała dyskusja :D Wielkie dzięki za wszystkie rady.
Najlepszym rozwiązaniem chyba będzie kupienie tej starej karty na AGP. Komputer mojej koleżanki ma już swoje lata (chyba 9), więc nie opłaca się w niego pakować dużo pieniędzy ;P Liczy się ona z tym, że kiedyś go będzie musiała zmodernizować, ale nie ma możliwości w tej chwili zrobienia tego. A jak już będzie chciała w niego pakować, to już całą skrzynkę nową kupi :P Dzisiejsze rozwiązanie w sumie ma tylko pomóc w tym, by komputer jeszcze trochę pochodził :P

_________________
aka elTadziko ;)

Moja biblionetka
Moja Fantasta.pl
 
 
     
Seraf
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   





Dołączył: 30 Cze 2005
Skąd: mam wiedzieć?
klops napisał/a:
A może jego koleżanka będzie chciała nowe części, bo ma przykre doświadczenia z używanymi?

więc proponujesz szrot? Brawo

_________________
>>> Gupi blog (kąsolowcą wstęp wzbroniony) <<<
 
 
     
Klaymen
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   





Dołączył: 11 Sty 2010
klops, ale po co modernizować taki stary sprzęt? Szkoda pieniędzy ładować więcej niż potrzeba. Kasę lepiej odłożyć i w przyszłości kupić nowego kompa za 1500 zł, czy tam jakiegoś lapka za niewiele więcej, niż ładować kasę w trupa. No i po co wymieniać coś co działa?

_________________




 
     
klops
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   





Dołączył: 29 Maj 2010
Skąd: Lublin
Klaymen napisał/a:
klops, ale po co modernizować taki stary sprzęt? Szkoda pieniędzy ładować więcej niż potrzeba. Kasę lepiej odłożyć i w przyszłości kupić nowego kompa za 1500 zł, czy tam jakiegoś lapka za niewiele więcej, niż ładować kasę w trupa. No i po co wymieniać coś co działa?
Ale gdyby wyłożyć te 300 zł, to komputer na pewno by jeszcze kilka ładnych lat pochodził. Ale w sumie chyba lepiej kupić byle jaką kartę, a potem się przymierzać do kupna nowego zestawu.
Seraf napisał/a:
więc proponujesz szrot? Brawo
Nie rozumiem, chodzi o części, które podałem? Jeśli tak to :facepalm:

_________________
http://www.cities-in-motion.pl
http://www.markolf.pl
http://www.voodooguild.com
http://www.speed-zone.pl

Chmurki są białe, zielone liście
ja jestem z Dwójki - jest zaje...
 
     
Seraf
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   





Dołączył: 30 Cze 2005
Skąd: mam wiedzieć?
klops napisał/a:
Nie rozumiem, chodzi o części, które podałem? Jeśli tak to

tak, chodzi o te części... i czemu niby facepalm? Najpierw piszesz, że może kupić szrot, potem na nasze argumenty wyjeżdżasz z hasłem "może chce kupić nowe", więc już nie wiem o co Ci biega. Serio.

_________________
>>> Gupi blog (kąsolowcą wstęp wzbroniony) <<<
 
 
     
FoG
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   





Dołączył: 27 Lip 2005
klops napisał/a:
Ale gdyby wyłożyć te 300 zł, to komputer na pewno by jeszcze kilka ładnych lat pochodził.


Bez wykladania 300zl pochodzi tez kilka lat.

_________________
Charlie napisał/a:
Świetny wynik w kontekscie ewentualnego awansu Polakow do cwiercfinalu:-)

Cytat:
[Dzisiaj 11:32] Muzicjohn: i co, gwalcicielu?
[Dzisiaj 13:15] Muzicjohn: powtorze: W OGOLE CIE NIE NAZWALEM GWALCICIELEM, tępaku skonczony ;/
 
     
klops
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   





Dołączył: 29 Maj 2010
Skąd: Lublin
Seraf napisał/a:
tak, chodzi o te części... i czemu niby facepalm?
Bo myślałem, że chodzi Ci o ich jakość.
Seraf napisał/a:
Najpierw piszesz, że może kupić szrot, potem na nasze argumenty wyjeżdżasz z hasłem "może chce kupić nowe", więc już nie wiem o co Ci biega. Serio.
Po prostu przyznałem wam rację, że więcej używanych, więcej złomu. A nowe są :ok:
FoG napisał/a:
Bez wykladania 300zl pochodzi tez kilka lat.
Nie wiadomo niestety :) Powinien, ale to zależy jak się trafi. Z nówkami takich problemów nie ma, jak coś to dajesz na gwarancję i cacy.

 
     
FoG
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   





Dołączył: 27 Lip 2005
klops napisał/a:
Nie wiadomo niestety :) Powinien, ale to zależy jak się trafi. Z nówkami takich problemów nie, jak coś to dajesz na gwarancję i cacy.


Co kto lubi. Z uzywanymi samochodami tez bywa roznie, a ludzie kupuja, bo jest roznica miedzy wydaniem 50tys zlotych a np 5.

Jakbym nie musial to nie wykladalbym bez sensu 300zl tylko dlatego, ze jakis klops mi tak powiedzial skoro moge kupic byle co w zasadzie za max 50zl i dalej moge przegladac fejzbóka i pódelka. Tak samo komfortowo. Nie ma w tym logiki po prostu, w polecaniu cos czego dana osoba nie potrzebuje wcale.

_________________
Charlie napisał/a:
Świetny wynik w kontekscie ewentualnego awansu Polakow do cwiercfinalu:-)

Cytat:
[Dzisiaj 11:32] Muzicjohn: i co, gwalcicielu?
[Dzisiaj 13:15] Muzicjohn: powtorze: W OGOLE CIE NIE NAZWALEM GWALCICIELEM, tępaku skonczony ;/
 
     
klops
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   





Dołączył: 29 Maj 2010
Skąd: Lublin
FoG napisał/a:
Jakbym nie musial to nie wykladalbym bez sensu 300zl tylko dlatego, ze jakis klops mi tak powiedzial skoro moge kupic byle co w zasadzie za max 50zl i dalej moge przegladac fejzbóka i pódelka. Tak samo komfortowo. Nie ma w tym logiki po prostu, w polecaniu cos czego dana osoba nie potrzebuje wcale.
Jak zwstaw ma 9 lat to już naprawdę wiek podeszły jest. Zmiana płyty, proca i ramu na pewno by wydłużyła żywotność zestawu. Ale karta za 50 zł jest chyba lepszym rozwiązaniem. Jak się zjara to i tak nie szkoda, a więcej kasy zostanie na nowy kąpóter. Ale to już co kto woli.

_________________
http://www.cities-in-motion.pl
http://www.markolf.pl
http://www.voodooguild.com
http://www.speed-zone.pl

Chmurki są białe, zielone liście
ja jestem z Dwójki - jest zaje...
 
     
Seraf
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   





Dołączył: 30 Cze 2005
Skąd: mam wiedzieć?
Cytat:
Jak zwstaw ma 9 lat to już naprawdę wiek podeszły jest. Zmiana płyty, proca i ramu na pewno by wydłużyła żywotność zestawu. Ale karta za 50 zł jest chyba lepszym rozwiązaniem. Jak się zjara to i tak nie szkoda, a więcej kasy zostanie na nowy kąpóter. Ale to już co kto woli.

zmień avatar na:


:wink:

_________________
>>> Gupi blog (kąsolowcą wstęp wzbroniony) <<<
 
 
     
klops
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   





Dołączył: 29 Maj 2010
Skąd: Lublin
Seraf napisał/a:
zmień avatar na: obrazek
To co, mam się upierać dalej przy swoim :wink: ? Moim zdaniem oba rozwiązania są dobre. Ale to wasze chyba jednak lepsze. Sam nie wiem co bym wybrał, bo ja celuję troszkę wyżej, jeśli chodzi o sprzęt i ciężko mi się postawić w tej sytuacji :)

 
     
Klaymen
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   





Dołączył: 11 Sty 2010
klops napisał/a:
Ale gdyby wyłożyć te 300 zł, to komputer na pewno by jeszcze kilka ładnych lat pochodził.

Tylko po co wykładać 300 zł, jak nie więcej na starego kompa? Lepiej to odłożyć, potem kupić nowego kompa, wytrzyma dłużej niż szrot, w którego włożysz 300 zł.
Seraf napisał/a:
zmień avatar na:
Obrazek

W sumie tak można podsumować dyskusję z klopsem :ok:

_________________




 
     
muszrom
Wysłany: Nie 09 Paź, 2011   





Dołączył: 06 Sty 2009
Zna ktoś możliwą przyczynę występowania niskiej palety barw w grze? Wygląda tak, jakby uruchamiała się w 24-bit lub 16-bit. Znajomy ma tak na XP z Dead Island, ja sam miałem np: z DMoMM na Viście.

[ Dodano: 12 Paź 2011 17:37 ]
Problem w DI ponoć dało się usunąć przeskakując na chwilę na grę w oknie, choć nie działa to za każdym razem. Akurat w moim przypadku w DMoMM żadne zmiany ustawień graficznych ani zmiana sterownika nic nie dawały.

BLeszczynski napisał/a:
Ej - przecież napisałem, że kupiłem grę, a Ty mi sprawdzenie dema zalecasz :P
Na szybko przeczytałem i zrozumiałem, że się zastanawiasz ;)

Co do tego, co napisałeś, GMA965 czyli x3100 nie jest aż tak beznadziejna jak piszesz. Jest sporo nowszych od Max Payne tytułów, w które na niej grałem: TES 3 i 4, HL2 i Portal, trzy GTA w 3D, trzy stare PoP, SWAT4, BiA:RtH30, M&B, Killing Floor, Far Cry, Sudeki, Condemned, GTR2 i GTL oraz wiele innych. Do roku 2005/6 w sporą liczbę gier da się popykać, czasem zupełnie komfortowo, czasem na minimalnych jeśli to do przyjęcia.
Choć oczywiście są i takie, których za nic nie przełknie, jak DOOM3. No i z żalem takie, które są lekko poniżej akceptowalnej granicy płynności ;] jak TDU1 czy NFS: Pro Street.
Często też nie obsłuży staroci, jak Colin 2.0.

Wszystko również zależy od procka, z silniejszym na pewno idzie lepiej. Co nie zmienia faktu, że ta integra to nie karta graficzna, a liczydło. Podobnie jej młodsza siostra x4500.

[ Dodano: 12 Paź 2011 18:33 ]
@ edycja

Znalazłem sobie taką, bardzo obszerną tabelę z osiągami kart laptopowych. Może się komuś przyda przy wyborze
http://www.notebookcheck....gow.1174.0.html

_________________

Od przybytku głowa nie boli
 
     
BLeszczynski
Wysłany: Śro 12 Paź, 2011   





Dołączył: 26 Cze 2008
Dzięki Muszrom. Na lapku zdarzało mi się grać do niedawna niezmiernie rzadko. Próba uruchomienia Advent Rising (na oko 7-10fps) + 15fps w trakcie meczu w 3d w Football Managerze skutecznie wybiły mi z głowy inne próby. Uznałem, że Baldursy, Commandos i inne klasyki 2d to jedyne w co da się sensownie pograć. Ale widzę, że można eksperymentować :)

_________________

Steam: bleszczynski
 
     
muszrom
Wysłany: Śro 12 Paź, 2011   





Dołączył: 06 Sty 2009
Trzeba popróbować, czasem się wkurzysz, czasem miło zaskoczysz. Ja z kolei od dawna jestem skazany na to padło, do normalnego peceta mogę usiąść bardzo rzadko, a jak mogę, to często mam lepsze rzeczy do robienia.
Z x3100 ponoć wiele zależy też od płyty głównej jaka siedzi w środku, więc podobne konfigi od różnych producentów mogą mieć różne osiągi. Że im lepszy proc i ram to wiadomo, ale po kupnie już się na to nie wpłynie. No i zasyfienie systemu etc.
Swego czasu naprawdę sporo :mrgreen: pracy włożyłem w grzebaniu w systemie żeby podnieść jego wydajność i na pewno się udało. Powymieniałem sterowniki, powyłączałem to i owo. Oczywiście był to wzrost może o 10%, nie wiem, ale zauważalny.

Do sprawdzenia czy gra ci ruszy przyda się ta strona , nie wiem czy znasz http://www.systemrequirementslab.com/cyri/
U mnie działa po wyłączeniu ad-blocka. Na oko podaje w miarę dobrze, choć teraz widzę, że np: z King Kongiem się myli ;P
Tutaj na jakimś blogu ludzie podają tytuły w które grali + są tam jakieś porady, na pewno są w sieci podobne zestawienia etc. http://x3100gaming.blogsp...s-playable.html Na pewno są strony z różnymi tweak'ami których unikałem i z poradami jak manualnie coś tam poprzestawiać.

Jeśli nie chce ci się jakoś specjalnie grzebać, to wymiana sterownika karty - jeśli tego nie robiłeś na pewno też coś może zmienić http://downloadcenter.int...101&FamilyId=39 ale akurat z tą kartą jest tak, że na jednych część tytułów przyspiesza, część zwalnia, na innych może być odwrotnie, a najczęściej różnica będzie iluzoryczna ;)
Też się napociłem nad znalezieniem najlepszych i imo jeśli masz Vistę albo najnowsze 15.12.4.1666 z 3/5/2009 albo jakieś od producenta laptopa. Sam używam 7.15.10.1576 ze strony Lenovo.

Jakiś wpływ może mieć ustawienie w intelowskim menadżerze: prawy klik na pulpicie -> "właściwości grafiki..." i tam w ustawieniach ekranu kliknąć ustawienia zasilania, a w nich wyłączyć oszczędzanie energii. W "Ustawienia 3D" na dole ustawić "obszar pamięci sterownika" na wysokie oraz pobawić się resztą. Czy wyłączenie tam anizotropii i innych opcji ma jakiś wpływ - na dwoje babka wróżyła.

Oczywiście cudów nie będzie nigdy, ale w niektóre tytuły tak czy inaczej pograć można. Tylko nie ma na to reguły, a właściciele muszą twardo zacisnąć zęby, często ustawiać na low i udawać, że wszystko gra i buczy ;P

[ Dodano: 12 Paź 2011 21:16 ]
@ edycja
No i odpalenie Game Boostera nie zaszkodzi, sam używam przy odłączonym kablu z netem i coś tam daje http://www.dobreprogramy....dows,26748.html

Z ciekawostek np: odpalenie Mount & Blade i pogranie krótki czas sprawiało, że po jej wyłączeniu użycie pamięci spadało na bardzo niski poziom (0.5 GB) i nie wracało na zwyczajny (0,9-1.1 GB). Teoretycznie więc po włączeniu kolejnej gry miałem więcej mocy, ale to już dziadowskie metody ;]

_________________

Od przybytku głowa nie boli
 
     
puzonix
Wysłany: Śro 12 Paź, 2011   





Dołączył: 08 Lis 2008
Skąd: Łódź
Can You Run It? Te testy to bzdura nad bzdurami. Działają na zasadzie porównywania wymagań podawanych przez producenta z naszą konfiguracją, więc nie mają żadnego sensu. Większość gier, które w teście mam poniżej minimum, chodzi na przynajmniej średnich detalach. Gdybym sugerował się wynikami z tej strony, to bym w żadną grę nie pograł, a kompa wyrzucił na śmieci.

_________________


 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


   130x40




Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

© 2001-2013 Markolf.pl, serwis należy do Kolektywu gram.pl