Forum
            RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

RejestracjaRejestracja
 ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
  KOMPUTER NA GWAŁT!!!! 
Autor Wiadomość
Piotrec
Wysłany: Czw 27 Kwi, 2006   KOMPUTER NA GWAŁT!!!!





Dołączył: 06 Cze 2005
Skąd: Radzieje
Otóż tak: chcę kupić (chcemy :) nowy komputer i nowy monitor (LCD).
Cena całości: 3000 -max 3500 zł -coś w tym stylu. Chciałbym zapytać się was, co najlepszego można by było znaleźć w takiej cenie.

I proszę, nie piszcie "eee za taką kasę to nic ciekawego nie kupisz", przydadzą się sensowne rady :) .

Wkurza mnie to, że w wielu komputerach z dobrą konfiguracją jest ta kiepska karta GeForce FX 5500 czy jakos tak...

Aha, monitor oczywiście 17''.

I jeśli ktoś będzie chciał napisać "a samemu popatrzeć to nie łaska?" to lepiej niech wogóle nie pisze :) bo ciągle przegladam różne oferty i ciekaw jestem jak sprawdzałyby się one w akcji...

Dodane po 5 minutach:

aha ==> nie chcę czekać do us**** śmierci na nowy komputer :)

_________________


Ostatnio zmieniony przez Piotrec Śro 03 Maj, 2006, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
damian
Wysłany: Czw 27 Kwi, 2006   




Dołączył: 13 Gru 2004
Co do monitorka, to sam sobie jakiś musiałbys wybrać, zwróc uwagę na czas reakcji matrycy i kąty widzenia, bo to jest szczególnie ważne.

A co do reszty, coś w stylu:
AMD Athlon 64 3000+ Box - 722pln
2x DDR Ram 512mb PC400 KINGSTON - 2x168pln
Płytka gł. MSI k8N Neo4-F nForce4 - 410pln
GeForce 6800XT 256mb DDR3/256bit TV - 778pln
Sound Blaster Audigy SE - 172pln

łącznie - 2418zł. Akurat na LCD by zostało.

Aha, najważniejsze... ceny sprzed 4-ech miesięcy, teraz zapewne wszystko jest dużo tańsze - tylko taki cennik w domu znalazłem, zobacz np. na http://www.wgk.waw.pl/. Aha jakbyś zdecydował się na taki zestaw to dobrze w sklepie zapytaj czy wszystko dobrze ze sobą będzie współpracowało, bo baaardzo możliwe, że coś z konfiguracją pokręciłem - wiesz jak to jest pare godzin po egzaminie ;)

EDIT:
http://sklepwgk.pl/prod.php?id=SM710N
LCD może być np. taki.


EDIT2: ten procesor co Ci podałem, obecnie jest niemalże 240zł tańszy:
http://sklepwgk.pl/prod.php?id=A_939_3000BV

:]

 
 
Muzicjohn
Wysłany: Czw 27 Kwi, 2006   





Dołączył: 03 Maj 2004
Skąd: z Ankh-Morpork
damian napisał/a:
A co do reszty, coś w stylu:
AMD Athlon 64 3000+ Box - 722pln
2x DDR Ram 512mb PC400 KINGSTON - 2x168pln
Płytka gł. MSI k8N Neo4-F nForce4 - 410pln
GeForce 6800XT 256mb DDR3/256bit TV - 778pln
Sound Blaster Audigy SE - 172pln

łącznie - 2418zł. Akurat na LCD by zostało.

No ta, ale mysle, ze nie pogardzilby jeszcze takimi gadzetami jak: naped DVD czy dysk twardy :P . A to w sumie razem ladnych pare setek.

 
 
 
damian
Wysłany: Czw 27 Kwi, 2006   




Dołączył: 13 Gru 2004
Takie 'gadżety' da radę przełożyć ze starego PC, ja przynajmniej tak robiłem kupując obecny PC (no poza HDD, bo tamten miał bodajże 4,1gb ;) ). Obecnie najszybciej starzeją się te elementy które wymieniłem - i w razie kupowania nowego piecka trzeba się na nich przede wszystkim skupić, gdyz mają decydujące znaczenie jeśli chodzi o wydajność sprzętu.

 
 
MikeL
Wysłany: Czw 27 Kwi, 2006   




Dołączył: 21 Gru 2004
Piotrec - a co z elementami takimi jak głośniki, klawiatura, mysz, listwa zasilająca i drukarka - to już masz?

Komp:

AMD Athlon 64 3000 Venice /1.8GHz/ box 479 zł
Płyta główna: Asus A8N-E (nForce4 Ultra) 350 zł
Pamięć RAM: Patriot 1024MB (2x512MB) CL2.5 KH 360 zł
Dysk twardy: Samsung 160GB 7200rpm 8mb cache SATA-II 265 zł
Karta graficzna: Asus Geforce 7600GS 256MB /128bit/ TV-out DVI-out 525 zł
Napęd FDD: Alps 1.44MB Black 29 zł
Nagrywarka DVD: Benq DW1650-0B3 + Software (Black) 145 zł

Razem: 2153 zł brutto (ceny z www.esc.pl - w zwykłym sklepie będzie trochę drożej)

+ do tego dobra zasiłka i jakaś obudowa. To kolejne 200 zł z kawałkiem. Zostanie ok. 1150 zł na monitor. Tu nie będę polecał na razie żadnego, bo nie jestem zwolennikiem monitorów na matrycy TN, a np. taki Samsung 770P na S-PVA kosztuje obecnie w esc.pl 1359 zł.

 
 
Jones
Wysłany: Czw 27 Kwi, 2006   





Dołączył: 04 Lip 2005
MikeL napisał/a:
Piotrec - a co z elementami takimi jak głośniki, klawiatura, mysz, listwa zasilająca i drukarka - to już masz?

Komp:

AMD Athlon 64 3000 Venice /1.8GHz/ box 479 zł
Płyta główna: Asus A8N-E (nForce4 Ultra) 350 zł
Pamięć RAM: Patriot 1024MB (2x512MB) CL2.5 KH 360 zł
Dysk twardy: Samsung 160GB 7200rpm 8mb cache SATA-II 265 zł
Karta graficzna: Asus Geforce 7600GS 256MB /128bit/ TV-out DVI-out 525 zł
Napęd FDD: Alps 1.44MB Black 29 zł
Nagrywarka DVD: Benq DW1650-0B3 + Software (Black) 145 zł

Razem: 2153 zł brutto (ceny z www.esc.pl - w zwykłym sklepie będzie trochę drożej)

+ do tego dobra zasiłka i jakaś obudowa. To kolejne 200 zł z kawałkiem. Zostanie ok. 1150 zł na monitor. Tu nie będę polecał na razie żadnego, bo nie jestem zwolennikiem monitorów na matrycy TN, a np. taki Samsung 770P na S-PVA kosztuje obecnie w esc.pl 1359 zł.


Odradzam kupno dysków Samsunga, lepiej kupic firm Western Digital lub Seagate (choc tu tez jest roznie) albo Hitachi IBM.

A co do nagrywary DVD polecam zdecydowanie lepszego Lite-ON'a.

Reszta może byc.

Acha i zasilacz koniecznie Cheftec 400Watowy jakiś lub droższy Tagan ale za to cichutki i doskonale wykonany.

_________________
 
 
MikeL
Wysłany: Czw 27 Kwi, 2006   




Dołączył: 21 Gru 2004
Jones napisał/a:
Odradzam kupno dysków Samsunga, lepiej kupic firm Western Digital lub Seagate (choc tu tez jest roznie) albo Hitachi IBM.

A co do nagrywary DVD polecam zdecydowanie lepszego Lite-ON'a.

Reszta może byc.


Masz przestarzałe dane.
Dyski Samsunga zbierają bardzo dobre recenzje - są ciche i szybkie - to już nie ten sam Samsung co dobrych kilka lat temu.
Co do nagrywarek, to również nie jesteś na czasie. O LiteOne'ach mówi się ostatnio przeróżnie, a model BenQ, który podałem jest na bebechach świetnego napędu Pioneera - "Benek" dostaje bardzo dobre oceny.

 
 
Jones
Wysłany: Czw 27 Kwi, 2006   





Dołączył: 04 Lip 2005
MikeL napisał/a:
Jones napisał/a:
Odradzam kupno dysków Samsunga, lepiej kupic firm Western Digital lub Seagate (choc tu tez jest roznie) albo Hitachi IBM.

A co do nagrywary DVD polecam zdecydowanie lepszego Lite-ON'a.

Reszta może byc.


Masz przestarzałe dane.
Dyski Samsunga zbierają bardzo dobre recenzje - są ciche i szybkie - to już nie ten sam Samsung co dobrych kilka lat temu.
Co do nagrywarek, to również nie jesteś na czasie. O LiteOne'ach mówi się ostatnio przeróżnie, a model BenQ, który podałem jest na bebechach świetnego napędu Pioneera - "Benek" dostaje bardzo dobre oceny.


Miałem ostatnio doświadczenia z nowymi dyskami Samsuna na SATA II i są ciche to prawda ale dwa dyski mi padły, musiałem robic niskopoziomowy format, zeby jest "naprawic". Nie wiem, byc moze to byl moj pech...

A co do BenQ ta firma mi się nie za bardzo podoba, polecam Lite-On'a, opierając moje dane na doświadczeniu. Owszem slyszalem o nowych nagrywarach tej firmy (BenQ), ale dalej obstaje przy swoim. Moj Lite-ON nie zepsuł ani jednej plytki (czy to CD czy DVD) od czasu zakupu.

_________________
 
 
Piotrec
Wysłany: Czw 27 Kwi, 2006   





Dołączył: 06 Cze 2005
Skąd: Radzieje
hmm, fakt. Mysz mam, klawiaturę też (można potem kupić lepszą), głośniki też, listwę też, no wzystko od tego kompa co mam teraz.

Oczywiście wszystko to jest troszeczkę leciwe, ale na początek może być.

Zapomniałem o drukarce!! Moja już ledwo ciągnie...jakiś tani model się przyda.

_______

Ach, jakoś nie mam zaufania do "składaków"... naprawdę w tym się pogubiłem. Ale chyba lepiej jest kupić kompa w sklepie niż w internecie?

Czy po prostu złożyć coś z tych komponentów co wymienialiście w sklepie? Tylko gdzie ... :/ nie chciałbym kupować w jakiejś firmie typu "Komputery"...

Dodane po 2 minutach:

ahh, no i sprawa Windowsa... :) wolałbym kupić kompa z systemem.

Dodane po 1 minutach:

damian napisał/a:
Takie 'gadżety' da radę przełożyć ze starego PC, ja przynajmniej tak robiłem kupując obecny PC (no poza HDD, bo tamten miał bodajże 4,1gb ;) ). Obecnie najszybciej starzeją się te elementy które wymieniłem - i w razie kupowania nowego piecka trzeba się na nich przede wszystkim skupić, gdyz mają decydujące znaczenie jeśli chodzi o wydajność sprzętu.


no tak...ale Dysk 20 GB dzisiaj to już chyba nie jest zbyt pojemny? no i napęd CD-ROM :)

_________________


 
 
 
MikeL
Wysłany: Czw 27 Kwi, 2006   




Dołączył: 21 Gru 2004
Piotrec napisał/a:
Zapomniałem o drukarce!! Moja już ledwo ciągnie...jakiś tani model się przyda.


Bierz któregoś z tańszych Canonów - praktycznie są najtańsze w eksploatacji - wymieniasz zamienne kartridże za ok. 12 zł co kilka miechów i jazda. Żadnego babrania się uzupełnianiem tuszu - szybko i przyjemnie.

Cytat:
Ach, jakoś nie mam zaufania do "składaków"... naprawdę w tym się pogubiłem. Ale chyba lepiej jest kupić kompa w sklepie niż w internecie?


Ech... Słuchaj. Komputery tzw. "markowe" to nic innego jak "składaki" (nie lubię tego określenia). KAŻDY komputer to składak, po prostu sprytny marketing dużych koncernów zrobił swoje i ludzie myślą, że kupują coś lepszego, gdy w rzeczywistości najczęsciej jest odwrotnie - wyższa cena, problemy z gwarancją (jedna rzecz padnie - musisz wysyłać całego kompa, często są plomby) i - jak sam zauważyłeś - dziwne konfiguracje typu silny proc i słaba karta.

Kompa kupuje się tak: składa się "na kartce" gotowy zestaw, zbiera ceny i idzie do zaufanego sklepu bez drożyzny i mówi im, żeby sprowadzili te częsci. Można też zamówić w necie (taniej), tym bardziej jeśli mieszkasz w mieście, w którym dany sklep internetowy działa - wtedy odbierasz na miejscu i masz taniej kompa niż byś kupował w normalnym komputerowym.

Cytat:
ahh, no i sprawa Windowsa... :) wolałbym kupić kompa z systemem.


Drukarka, Windows - trochę to wyniesie, więc musiałbyś kupić coś słabszego niż wypisałem dwa moje posty w górę... A szkoda, bo zestaw wyszedł całkiem przyzwoity.

Cytat:
no tak...ale Dysk 20 GB dzisiaj to już chyba nie jest zbyt pojemny?


Nie dość, że niepojemny, to stary i wolny, na dodatek w innym standardzie.

 
 
Piotrec
Wysłany: Czw 27 Kwi, 2006   





Dołączył: 06 Cze 2005
Skąd: Radzieje
MikeL napisał/a:
Drukarka, Windows - trochę to wyniesie, więc musiałbyś kupić coś słabszego niż wypisałem dwa moje posty w górę... A szkoda, bo zestaw wyszedł całkiem przyzwoity.



No tak, ale jak tu się obyć bez systemu? Oczywiście można to załatwić inaczej, ale...

_________________


 
 
 
Jones
Wysłany: Czw 27 Kwi, 2006   





Dołączył: 04 Lip 2005
Piotrec napisał/a:
MikeL napisał/a:
Drukarka, Windows - trochę to wyniesie, więc musiałbyś kupić coś słabszego niż wypisałem dwa moje posty w górę... A szkoda, bo zestaw wyszedł całkiem przyzwoity.



No tak, ale jak tu się obyć bez systemu? Oczywiście można to załatwić inaczej, ale...


Dozbieraj do 4000zł i będzie gites!

XP Home kupisz za około 400zł (cena zawyżona!) - mniej niż

Ewentulanie najpierw kup 512 RAMu, a póżniej dokupisz.

_________________
 
 
Piotrec
Wysłany: Czw 27 Kwi, 2006   





Dołączył: 06 Cze 2005
Skąd: Radzieje
Jones napisał/a:
Piotrec napisał/a:
MikeL napisał/a:
Drukarka, Windows - trochę to wyniesie, więc musiałbyś kupić coś słabszego niż wypisałem dwa moje posty w górę... A szkoda, bo zestaw wyszedł całkiem przyzwoity.



No tak, ale jak tu się obyć bez systemu? Oczywiście można to załatwić inaczej, ale...


Dozbieraj do 4000zł i będzie gites!

XP Home kupisz za około 400zł (cena zawyżona!) - mniej niż

Ewentulanie najpierw kup 512 RAMu, a póżniej dokupisz.


heh, ja nie mam nawet 3000zł, część kasy idzie na raty (znaczy się musi pójść)

Dodane po 3 minutach:

chyba, że rozłożyć to na długie, dłuugie raty...

_________________


 
 
 
MikeL
Wysłany: Czw 27 Kwi, 2006   




Dołączył: 21 Gru 2004
Piotrec napisał/a:
chyba, że rozłożyć to na długie, dłuugie raty...


Komputer zbyt szybko traci na wartości, żeby brać go na raty. Nie polecam.

To może inaczej - konieczny ci jest ten LCD 17"? Może na razie kup sobie jakiegoś w miarę porządnego CRT-ka 17", a LCD (i to już 19") kupisz sobie za np. rok?

 
 
hirel
Wysłany: Czw 27 Kwi, 2006   




Dołączył: 30 Sie 2005
Sprzęt za 2300 (bez monitora) wg proline
AMD sempron 2800+ 289
MSI K8N Neo3 - F nforce4 245
512 DDR KINGMAX 159
Seagate SATA II 160 GB - 275
NEC ND 4571A - 159 (DVD)
Zasilacz NeoTec X3800 179
Obudowa - 150
Drukarka Canon Pixma MP 150 EE - 349 zł
grafa - 6600 GT - koło 500 zł

Dodane po 7 minutach:

MikeL napisał/a:
Piotrec napisał/a:
chyba, że rozłożyć to na długie, dłuugie raty...


Komputer zbyt szybko traci na wartości, żeby brać go na raty. Nie polecam.



Co do rat kupiłem na raty laptopa i dzięki ratom 0% płace za niego tyle ile bym płacił przy jednorazowym zakupie.

 
 
Maqs
Wysłany: Czw 27 Kwi, 2006   





Dołączył: 03 Maj 2004
Skąd: z miasteczka, co ma bezrobocie jak dobra wódeczka
damian napisał/a:


A co do reszty, coś w stylu:
AMD Athlon 64 3000+ Box - 722pln
:]

Nic nie mówię, ale widziałem celerony (nie bić!) 3 ghz za... 250 zł! Za taką cenę to tylko brać. Głowy może nie daję, ale cena/wydajności chyba lepiej się prezentuje niż kupując 3 razy droższego procka....
Co do kupna kompa z monitorkiem '19 i lcedekiem..... Jest dobry kompik Optimusa (widziałem reklame w angorze) kosztuje 3tysiaczki, jest jeszcze urządzenie wielofunkcyjne(skaner+drukarka)
Minusy to 512ramu o kiepska karta grafiki (na początek będzie, ale za rok to radzę do niego dołożyć, zresztą tak czy siak byś dołożył. Pałeczka leży po twojej stroni.... No i ten napis "optimus" na obudowie..... Swoje robi, jak znajde tą reklame to zapuszcze ci skana

EDIT:
skan:


Ostatnio zmieniony przez Maqs Czw 27 Kwi, 2006, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
MikeL
Wysłany: Czw 27 Kwi, 2006   




Dołączył: 21 Gru 2004
MaQs napisał/a:
damian napisał/a:


A co do reszty, coś w stylu:
AMD Athlon 64 3000+ Box - 722pln
:]

Nic nie mówię, ale widziałem celerony (nie bić!) 3 ghz za... 250 zł! Za taką cenę to tylko brać. Głowy może nie daję, ale cena/wydajności chyba lepiej się prezentuje niż kupując 3 razy droższego procka....


Daj spokój z Celeronami - to "puste" gigaherze i te 3 ghz może tylko athlonowi buty czyścić. A poza tym Athlon nie kosztuje 722 tylko 479 zł - damian wytrzasnął skądś jakiś prehistoryczny cennik. ;)

 
 
Maqs
Wysłany: Czw 27 Kwi, 2006   





Dołączył: 03 Maj 2004
Skąd: z miasteczka, co ma bezrobocie jak dobra wódeczka
MikeL napisał/a:
Daj spokój z Celeronami - to "puste" gigaherze i te 3 ghz może tylko athlonowi buty czyścić. A poza tym Athlon nie kosztuje 722 tylko 479 zł - damian wytrzasnął skądś jakiś prehistoryczny cennik. ;)

Nie wiem czy takie puste, nie wszystko co celeron ma w nazwie jest złe.... Mój wiekowy 1,2ghz ma wydajność tylko o 10% mniejsząo celka 1,7 wszystko wina dwukrotnie mniejszej pamięci cahe, dobre celerony powyżej 1,5 zaczynają się od wersji "D"(stacjonarne) i od wersji "M"(laptoki, ale można za sprawą niektórych płyt gównych ze spacjalną przejściówką wszadzić tego procka). Pozatym to nadal jest dwukrotnie droższy procek, jak masz jakiś bechmark porównujący te dwa procki to zapodaj, na pewno wydajność athlona nie bęzie dwukrotnie większa a jeno 120-150%

 
 
 
hirel
Wysłany: Pią 28 Kwi, 2006   




Dołączył: 30 Sie 2005
MaQs napisał/a:
MikeL napisał/a:
Daj spokój z Celeronami - to "puste" gigaherze i te 3 ghz może tylko athlonowi buty czyścić. A poza tym Athlon nie kosztuje 722 tylko 479 zł - damian wytrzasnął skądś jakiś prehistoryczny cennik. ;)

Nie wiem czy takie puste, nie wszystko co celeron ma w nazwie jest złe.... Mój wiekowy 1,2ghz ma wydajność tylko o 10% mniejsząo celka 1,7 wszystko wina dwukrotnie mniejszej pamięci cahe, dobre celerony powyżej 1,5 zaczynają się od wersji "D"(stacjonarne) i od wersji "M"(laptoki, ale można za sprawą niektórych płyt gównych ze spacjalną przejściówką wszadzić tego procka). Pozatym to nadal jest dwukrotnie droższy procek, jak masz jakiś bechmark porównujący te dwa procki to zapodaj, na pewno wydajność athlona nie bęzie dwukrotnie większa a jeno 120-150%

Z tym, że i tak wolałbym semprona niż celerona a 2800+ też nie kosztuje aż tyle ...

 
 
Piotrec
Wysłany: Śro 03 Maj, 2006   





Dołączył: 06 Cze 2005
Skąd: Radzieje
NO TO POWIEDZCIE MI: GDZIE NAJLEPIEJ TEN KOMPUTER KUPIĆ?

I czy lepiej kupić kompa jako całość czy poskładać z różnych części? NO i co z kompatybilnością tych części?

----------------------------

_________________


 
 
 
vysoki
Wysłany: Śro 03 Maj, 2006   





Dołączył: 29 Lip 2005
Skąd: WIiGE AEP :)
Ja osobiście składałbym sam, z użyciem - płyty i procka od Intela, pamięci od Kingstona, dysku Seagate - reszta musi być z tym kompatybilna (to Intel wyznacza standarty kompatybilności).

_________________
Uwaga! Powyższy osobnik zwykł mówić za siebie!
 
 
 
Jones
Wysłany: Śro 03 Maj, 2006   





Dołączył: 04 Lip 2005
vysoki napisał/a:
Ja osobiście składałbym sam, z użyciem - płyty i procka od Intela, pamięci od Kingstona, dysku Seagate - reszta musi być z tym kompatybilna (to Intel wyznacza standarty kompatybilności).


Z całym szacunkiem, ale Intel to dzisiaj szajs i strata pieniędzy. Piotrec, kupuj AMD Athlon 64 na rdzeniu Venice! - najlepszy stosunek ceny do wydajnosci.

_________________
 
 
vysoki
Wysłany: Śro 03 Maj, 2006   





Dołączył: 29 Lip 2005
Skąd: WIiGE AEP :)
No, tylko, że tu już gorzej z kompatybilnością :P Ale fakt, ten procek jest lepszy. A orientuje się ktoś, ile takie cacko kosztuje?

_________________
Uwaga! Powyższy osobnik zwykł mówić za siebie!
 
 
 
Jones
Wysłany: Śro 03 Maj, 2006   





Dołączył: 04 Lip 2005
vysoki napisał/a:
No, tylko, że tu już gorzej z kompatybilnością :P Ale fakt, ten procek jest lepszy. A orientuje się ktoś, ile takie cacko kosztuje?


Looknij na allegro, ceny w przedziale 450 i wzwyz za model 3000+. A co do kompatybilnosci, to tez pierwsze slysze, sam mam AMD Athlon 64 3200+ i nie mialem zadnych problemow z kompatybilnoscia innych podzespolow.

_________________
 
 
MikeL
Wysłany: Śro 03 Maj, 2006   




Dołączył: 21 Gru 2004
Vysoki - o czym ty w ogóle mówisz? :P
A poza tym AMD 64 dla gracza to jedyne rozsądne wyjście i tyle.

Piotrec - jak kupić kompa już napisałem w jednym z poprzednich postów (pytasz na forach, składasz zestaw, idziesz z kartką z wypisanymi częściami do sklepu i zamawiasz).

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


   130x40




Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

© 2001-2013 Markolf.pl, serwis należy do Kolektywu gram.pl