Forum
            RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

RejestracjaRejestracja
 ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
  Procesory 
Autor Wiadomość
terp
Wysłany: Sob 18 Sie, 2007   





Dołączył: 31 Sie 2004
FoG napisał/a:
do 3 raczej, ale to szczegół :)

Na stronie m$ pisało, że 3,3 widzi ale potrafi zająć 4 GB (nie zależne źródła piszą o 3,48 widocznej pamięci), ale inne niezależnie źródła piszą, że powyżej 2 GB jest problem z adresowaniem pamięci.

_________________
Bądź altruistą, Szanuj egoizm drugich!

"Jeśli większość ma rację – jedzmy gówno. Miliony much nie mogą się mylić! "
 
     
MikeL
Wysłany: Sob 18 Sie, 2007   




Dołączył: 21 Gru 2004
terp napisał/a:
ale inne niezależnie źródła piszą, że powyżej 2 GB jest problem z adresowaniem pamięci.


Ja mam 3 GB i XP Pro i wszystko działa/widzi jak trzeba.

 
     
terp
Wysłany: Nie 19 Sie, 2007   





Dołączył: 31 Sie 2004
MikeL napisał/a:
Ja mam 3 GB i XP Pro i wszystko działa/widzi jak trzeba.

Ja tylko powtarzam to co zasłyszałem na zaściankowych forach ;) . Swoją drogą kiedy miałeś zajęte te 3 GB ramu ? Ja nawet na S.T.A.L.K.E.R'rze na maxdetalach miałem 1,7 zajęte. Tylko Photoshop zajoł mi ponad 2GB raz i też nie zauważyłem problemu.

_________________
Bądź altruistą, Szanuj egoizm drugich!

"Jeśli większość ma rację – jedzmy gówno. Miliony much nie mogą się mylić! "
 
     
MikeL
Wysłany: Nie 19 Sie, 2007   




Dołączył: 21 Gru 2004
terp napisał/a:
Swoją drogą kiedy miałeś zajęte te 3 GB ramu ?


Luz, chcę mieć komfort prez parę lat. A że ram był akurat w miarę tani jak kupowałem...

 
     
terp
Wysłany: Nie 19 Sie, 2007   





Dołączył: 31 Sie 2004
MikeL napisał/a:
A że ram był akurat w miarę tani jak kupowałem...

Nadal są, miejmy nadzieje, że jeszcze trochę pobędą, bo na to, że stanieją to liczyć nie można (choć kto wie), ja w grudniu za 512 MB zapłaciłem 204 zł. W Lipcu za 2 GB 300 zł.

_________________
Bądź altruistą, Szanuj egoizm drugich!

"Jeśli większość ma rację – jedzmy gówno. Miliony much nie mogą się mylić! "
 
     
vysoki
Wysłany: Nie 19 Sie, 2007   





Dołączył: 29 Lip 2005
Skąd: WIiGE AEP :)
Mnie by sie przydalo 1GB do laptopa...

_________________
Uwaga! Powyższy osobnik zwykł mówić za siebie!
 
 
     
Quester
Wysłany: Pon 20 Sie, 2007   





Dołączył: 11 Wrz 2006
Skąd: z wygodnego fotela :)
To ja mam pytanie do speców markolfa: Czy jest jakiś (jakikolwiek) sens kupowania tego, lub jakiegokolwiek innego procka 4-rdzeniowego?

FoG napisał/a:
Quester napisał/a:
To ja mam pytanie do speców markolfa: Czy jest jakiś (jakikolwiek) sens kupowania tego, lub jakiegokolwiek innego procka 4-rdzeniowego?


Szczerze? NA RAZIE raczej nie... Nie za taką kasę. Chociaż do jednego się może przydać - do bicia rekordów w 3D Markach ;]

Wiesz ja czasem lubie pobawić sie w grafe 3D, no i kompa kupie raczej w listopadzie...

Ostatnio zmieniony przez Quester Pon 20 Sie, 2007, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
FoG
Wysłany: Pon 20 Sie, 2007   





Dołączył: 27 Lip 2005
Quester napisał/a:
To ja mam pytanie do speców markolfa: Czy jest jakiś (jakikolwiek) sens kupowania tego, lub jakiegokolwiek innego procka 4-rdzeniowego?


Szczerze? NA RAZIE raczej nie... Nie za taką kasę. Chociaż do jednego się może przydać - do bicia rekordów w 3D Markach ;]

[ Dodano: Pon 20 Sie, 2007 17:27 ]
Quester napisał/a:
Wiesz ja czasem lubie pobawić sie w grafe 3D, no i kompa kupie raczej w listopadzie...


Jeśli 3D to dla Ciebie tylko zabawa to tym bardziej nie warto.

Oczywiście do listopada wiele może się zmienić, więc to pytanie warto by zadać właśnie wtedy.

_________________
Charlie napisał/a:
Świetny wynik w kontekscie ewentualnego awansu Polakow do cwiercfinalu:-)

Cytat:
[Dzisiaj 11:32] Muzicjohn: i co, gwalcicielu?
[Dzisiaj 13:15] Muzicjohn: powtorze: W OGOLE CIE NIE NAZWALEM GWALCICIELEM, tępaku skonczony ;/
 
     
MATchlesS
Wysłany: Pon 28 Gru, 2009   





Dołączył: 04 Lip 2007
Skąd: Poznań
Posiadam procesor AMD Athlon 64 X2 5200+. Zauważyłem, że w każdej grze (nawet w tych, które obsługują dwurdzeniowce, na przykład Risen) zawsze jest wykorzystywany tylko jeden rdzeń (na ogół w 100 proc., czyli ogólne użycie tego komponentu jest równe 50 proc.), co zapewne wpływa na wydajność tego typu produkcji. Kombinuję ze zmianą koligacji w Menedżerze zadań, gdy włączam gry – niestety nic to nie daje (działa zabieg, dzięki któremu na przykład drugi, a nie pierwszy [domyślny] rdzeń bierze na siebie odpowiedzialność, ale – nawet gdy oba pola są zaznaczone – nie można zrobić tak, by i inny rdzeń pomagał temu maksymalnie obciążanemu: zawsze musi uczestniczyć tylko jeden).

Na komputerze mam zainstalowane oprogramowanie „AMD Processor Driver”, które zostało dodane na płycie w zestawie. Zastanawiam się, czy zainstalować program „AMD Dual-Core Optimizer”. Zastanawiam się, bowiem często czytam, że rzeczony program często negatywnie wpływa na wydajność, pojawiają się błędy, komplikacje (i to takie, których eliminacja jest możliwa tylko poprzez format), ponadto najlepiej implementować go na świeżym systemie – a u mnie na razie takowe zabiegi nie wchodzą w grę.

„AMD Dual-Core Optimizer” ---> macie to zainstalowane, robi się kaszana etc.? Swoją drogą, to chyba pomaga przede wszystkim w aplikacjach wykorzystujących tylko jeden rdzeń, prawda?

Ostatnio zmieniony przez MATchlesS Pon 28 Gru, 2009, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
Seraf
Wysłany: Pon 28 Gru, 2009   





Dołączył: 30 Cze 2005
Skąd: mam wiedzieć?
MATchlesS napisał/a:
"AMD Dual-Core Optimizer" ---> macie to zainstalowane, robi się kaszana etc.? Swoją drogą, to chyba pomaga przede wszystkim w aplikacjach wykorzystujących tylko jeden rdzeń, prawda?

mam, polecam - zmniejsza ilość baboli w starszych grach i pomaga starszym programom zrozumieć o co chodziło twórcom dwurdzeniowców.

_________________
>>> Gupi blog (kąsolowcą wstęp wzbroniony) <<<
 
 
     
MATchlesS
Wysłany: Pon 28 Gru, 2009   





Dołączył: 04 Lip 2007
Skąd: Poznań
SerafiN napisał/a:
zmniejsza ilość baboli w starszych grach i pomaga starszym programom zrozumieć o co chodziło twórcom dwurdzeniowców.

No, tyle że mi idzie przede wszystkim o nowsze produkcje – te, które wykorzystują więcej niż jeden rdzeń (vide Risen). I to właśnie z tymi nowymi u mnie jest coś nie tak. Dlatego bardziej zależy mi na informacjach odnośnie do działania programu z tego typu grami.

 
 
     
Seraf
Wysłany: Pon 28 Gru, 2009   





Dołączył: 30 Cze 2005
Skąd: mam wiedzieć?
MATchlesS napisał/a:
SerafiN napisał/a:
zmniejsza ilość baboli w starszych grach i pomaga starszym programom zrozumieć o co chodziło twórcom dwurdzeniowców.

No, tyle że mi idzie przede wszystkim o nowsze produkcje – te, które wykorzystują więcej niż jeden rdzeń (vide Risen). I to właśnie z tymi nowymi u mnie jest coś nie tak. Dlatego bardziej zależy mi na informacjach odnośnie do działania programu z tego typu grami.

a nie masz nigdzie zablokowanego drugiego rdzenia?

[ Dodano: 28 Gru 2009 17:34 ]
http://www.instalki.pl/pr...ock_Utility.php - try this bro

or this http://www.instalki.pl/pr...D_Overdrive.php

_________________
>>> Gupi blog (kąsolowcą wstęp wzbroniony) <<<
 
 
     
MATchlesS
Wysłany: Pon 28 Gru, 2009   





Dołączył: 04 Lip 2007
Skąd: Poznań
SerafiN napisał/a:
a nie masz nigdzie zablokowanego drugiego rdzenia?

No właśnie: gdzie? :razz:
Jak wspomniałem, w Menedżerze zadań wszystko w porządku.

Programy postaram się przebadać. Chociaż ja tu widzę generalnie diagnostykę – a system wykrywa dwa rdzenie (ot, wykresik wydajności sprzętu w Menedżerze zadań jest podzielony na dwie części). Tu bardziej idzie o rzeczone „odblokowanie” drugiego rdzenia (a dokładniej: jego współpracy z pierwszym)...

PS Burnout Paradise: The Ultimate Box wykorzystuje u Ciebie dwa rdzenie (u mnie nie; akurat ta gra, bo ja ją mam i – jak wynika z Twojego profilu na Xfire :szczerbaty: – Ty również)?

 
 
     
Seraf
Wysłany: Pon 28 Gru, 2009   





Dołączył: 30 Cze 2005
Skąd: mam wiedzieć?
nie wiem, w czym problem... ma tego Dual-Core optimizer i nie spotkały mnie żadne kłopoty w żadnej grze odkąd go mam (wcześniej były w PoP i CoD)...

A programy powinny pomóc Ci zdiagnozować (zwłaszcza ten drugi) użycie procka...

_________________
>>> Gupi blog (kąsolowcą wstęp wzbroniony) <<<
 
 
     
kreve
Wysłany: Pią 27 Sie, 2010   





Dołączył: 14 Lut 2008
w sumie tak samo problem z prockiem jak z płytą, ale że nie ma innego stosownego działu to tutaj zapytam:

mam ochotę wymienić płytę z prockiem, bo Sempron 3000+ powoli przestaje wystarczać ale mam też obecnie wciąż nieźle spisującą się kartę GF 7600GT i chciałbym ją zostawić. Niestety jest to wersja AGP.

Gdzieś mi się obiło o uszy że istnieją jakieś przejściówki z AGP na PCI-E. Wiecie może czy coś takiego jest dostępne po sklepach i ile kosztuje ? A może istnieją na rynku jakieś rozsądne płyty główne zarówno z AGP i PCI-E ? (nie chcę płyty tylko z AGP bo pewnie za jakiś rok i tą kartę grafiki trzeba będzie wymienić)

do wydania mam jakieś 400 zł z groszami (wiem, nie poszaleję, ale zależy mi jedynie żeby spokojnie pochodziły pełniaki z czasopism i żebym zauważył wyraźną poprawę w stosunku do obecnego procka)

 
     
Seraf
Wysłany: Sob 28 Sie, 2010   





Dołączył: 30 Cze 2005
Skąd: mam wiedzieć?
kreve napisał/a:
mam ochotę wymienić płytę z prockiem, bo Sempron 3000+ powoli przestaje wystarczać ale mam też obecnie wciąż nieźle spisującą się kartę GF 7600GT i chciałbym ją zostawić. Niestety jest to wersja AGP.

szczerze? każdy lepszy procesor będzie działał na jakieś 50% swojej mocy przy takiej karcie, więc nie ma żadnego sensu to co chcesz zrobić.

[ Dodano: 29 Sie 2010 11:39 ]
kreve napisał/a:
Gdzieś mi się obiło o uszy że istnieją jakieś przejściówki z AGP na PCI-E.

poszukałem, poczytałem, zasięgnąłem języka - oto, czego się dowiedziałem. Przejściówki umożliwiające podpięcie AGP do gniazda PCI rzeczywiście istnieją, ale to nie będzie opłacalne. Za cenę tej przejściówki najpewniej kupisz kartę PCI-E wydajnościowo porównywalną z tym twoim GF, bo raczej za mniej, niż 150zł + przesyłka z dalekiego kraju, tego nie kupisz. Bo to bez sensu.

[ Dodano: 29 Sie 2010 11:47 ]
kreve napisał/a:
do wydania mam jakieś 400 zł z groszami

Wymieniając płytę musisz liczyć z sie z wydatkiem co najmniej 280zł (płyta pełnowymiarowa), bądź 200zł (w standarzie MicroATX). Najtańszy procesor obecnie to Sempron taktowany 2,7Ghz za około 140zł, ale jest to kibel totalny. Procesor umożliwiający jakąś grę to wydatek rzędu złotych 230 (Athlon II AM3 250). Do tego musisz pamiętać, że na nowej płycie nie będą działały starsze kosci pamięci RAM, czyli kolejny wydatek (145zł za kość 2GB). No i karta graficzna - podstawowa karta to około 250zł. Jeżeli zasilacz ma mniej, niż 400W, to też trzeba wymienić. Koszta od 180zł w górę. No i nowe płyty nie mają zwykle więcej niż jednego złącza ATA, więc jak masz HDD, i nagrywarkę na ATA, to musisz zczepiać jedną taśmą IDE. O FDD czy drugim napędzie pod ATA musisz zapomnieć. Przejściówki ATA na sATA też istnieją, ale można je kupić tylko na allegro od samorobiących je chińczyków.

[ Dodano: 30 Sty 2011 09:54 ]


chciałem dokręcić proc do 3,4GHz

Przy 3,2 zrobiłem test:



Niby po 15 minutach temperatura jest już w zasadzie stała, ale 66-67 stopni to chyba nieco za dużo? Przy czym nie odczułem tego, by w jakimkolwiek momencie testu wiatrak na procu działał szybciej... w BIOSie za wysokie ustawienia dopuszczalnej temp?


EDIT:

dobra, problem rozwiązany - miałem coś namieszane w ustawieniach wiatraka + trochę kurzu w radiatorze. Teraz temp. w spoczynku 22 stopnie (było 30), po 5 minutach 36 (było 56), po 10 - 38 (było 62)... więc będę kręcił dalej :)

_________________
>>> Gupi blog (kąsolowcą wstęp wzbroniony) <<<
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


   130x40




Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

© 2001-2013 Markolf.pl, serwis należy do Kolektywu gram.pl